23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAvocaţii lui Bradley Manning cer graţierea din partea preşedintelui Barack Obama

Avocaţii lui Bradley Manning cer graţierea din partea preşedintelui Barack Obama

Avocatul militarului american Bradley Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru oferirea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, cere graţierea din partea preşedintelui Barack Obama sau măcar comutarea pedepsei, relatează CNN, potrivit Mediafax.

La rândul său, organizaţia nonguvernamentală Amnesty International a lansat o petiţie pentru a cere graţierea prezidenţială în cazul lui Manning.

“Bradley Manning a acţionat din convingerea că putea declanşa o dezbatere publică semnificativă despre costurile războiului, mai ales despre modul de acţiune al armatei americane în Irak şi Afganistan”, pretinde Widney Brown, reprezentanta Amnesty International.

Militarul american Bradley Manning, găsit vinovat că a oferit sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare. Manning, în vârstă de 25 de ani, nu a putut face nicio declaraţie după ce judecătorul militar Denise Lind a anunţat sentinţa. Manning urmează să fie exclus din armata Statelor Unite pentru dezonoare şi va suporta plata unor daune morale.

Bradley Manning a fost condamnat pe 30 iulie pentru 19 capete de acuzare, inclusiv şase pentru activităţi de spionaj. Din pedeapsă vor fi scăzute cele 1.294 de zile de închisoare pe care fostul analist militar le-a efectuat deja. Manning va avea dreptul de a solicita eliberarea sub control judiciar după ispăşirea unei treimi din pedeapsa de 35 de ani.

Acuzaţiile, formulate referitor la furnizarea a 700.000 de documente militare clasificate site-ului WikiLeaks, comportau o sentinţă maximă de 90 de ani de detenţie, dar procurorii ceruseră 60 de ani. Site-ul WikiLeaks a catalogat sentinţa în cazul Manning drept o “victorie strategică”.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă