-0.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialAverile celor mai bogati 300 de romani Ð 22% din PIB

Averile celor mai bogati 300 de romani Ð 22% din PIB

Motto:
“Apropo de colectarea de averi uriase, vreti sa va uitati in Top 300 publicat de revista Capital? Pe urma uitati-va la cei mai bun-platnici de taxe si impozite! E o neconcordanta teribila intre Top 300 si cei mai buni platitori de taxe si impozite din Romania. Intrebarea este: Cei mai bogati sunt si cei mai bun-platnici? E un exemplu. Justitia, institutiile statului trebuie sa functioneze!”
(fragment din interviul acordat ziarului nostru de presedintele Traian Basescu in iunie 2005)

Averile celor mai bogati romani, prezenti in Topul 300 pe acest an lansat ieri de revista Capital, insumeaza aproximativ 16 miliarde de dolari, adica 22% din PIB.
In acest an, pe primul loc se afla omul de afaceri Ion Tiriac, primul miliardar roman in dolari, care l-a depasit astfel pe Iosif Constantin Dragan, a carui avere se ridica la “numai” 850 milioane de dolari. Pe urmatoarele locuri se afla Sorin Ovidiu Vantu, fratii Ioan si Viorel Micula, familia Paunescu, Ioan Nicolae, Gigi Becali, Dinu Patriciu, familia Voiculescu si Dan Grigore Adamescu. Este de remarcat iesirea din topul din acest an a unor oameni de afaceri care aveau interese legate de fostul partid de guvernamant, PSD, cum ar fi Omar Hayssam, Dorinel Umbrarescu sau Dumitru Sechelariu.
In total, in companiile controlate de oamenii de afaceri prezenti in acest top lucreaza aproximativ 800.000 de angajati, cu 100.000 mai multi decat in 2004. Limita minima de accedere in top a fost ridicata, la aceasta editie, de la cinci la sapte milioane de dolari. Alaturi de clasamentul propriu-zis al averilor, publicatia contine si topuri pe sectiuni, cum ar fi cei mai bogati oameni din mass-media, cei mai bogati burlaci sau cei mai bogati politicieni.
In acest ultim top sunt prezente nume “grele” ale politicii romanesti, cum ar fi Dan Voiculescu, vicepremierul Gheorghe Copos, senatorul UDMR Attila Verestoy, primarul Bucurestilor, Adriean Videanu, sau premierul Calin Popescu Tariceanu. De remarcat faptul ca, potrivit echipei redactionale care a realizat topul, Guvernul Tariceanu are mai multi milionari decat Cabinetul Nastase.

Cele mai citite

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă