16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAvem un buget. Cum procedam?

Avem un buget. Cum procedam?

In sfarsit, spre bucuria autoritatilor judetene, Timisul a umflat potul la “impartirea” saraciei nationale. Un buget aproape dublu fata de cel retribuit anul trecut va fi pus la dispozitia administratiei, eveniment catalogat drept “istoric”.
Deja incepem sa visam cu ochii deschisi: gata cu gropile, de-acum vom avea drumuri mai bune si poate chiar canalizare la sate, lacune ce se vad limpede ca lumina zilei in marea majoritate a unitatilor administrative din Timis.
Daca anul trecut judetul primea 180 de milioane de lei noi, acum guvernantii au decis sa aloce 235 de milioane. Astfel, judetul se va transforma, din moment ce exista finantari, intr-un adevarat santier. Echipele de drumari vor impanzi soselele Timisului, iar soferii vor putea circula, in curand, fara teama ca vor ramane fara planetare.
Asa suna cel mai optimist scenariu pentru perioada imediat urmatoare. Numai ca liderii Consiliului Judetean trebuie sa mai invete si din greselile altora. Nu de putine ori, in sedintele de CJ, consilierii ridicau problema traficului si a lucrarilor la drumurile din municipiul Timisoara, desi fara nici o sansa de rezolvare, pentru ca nu tine de competenta institutiei.
Aceasta este o dovada ca “experienta” municipalitatii de pe Bega, care se chinuie cu firmele de profil sa realizeze investitii la infrastructura de cativa ani buni, este privita cu atentie la nivel judetean, probabil de teama de a nu cadea in acelasi “pacat”. Ramane de vazut daca la nivel judetean strategia de reabilitare a infrastructurii judetene va putea fi aplicata, pentru ca, desi este redactata in termeni clari si precisi, munca tot cu romani se va face.
Important este ca, pana la urma, “Cenusareasa” bugetelor de pana acum, Timisul, a reusit sa-si depaseasca statutul. Nu sunt demult apuse vremurile in care, ca si pana acum, Timisul se situa pe primul loc intre judete la capitolul “contributii bugetare” la visteria statului, dar pe ultimul in ceea ce priveste alocarile de fonduri.
Drept e, atunci la putere era stanga, iar pesedistii din Guvern, cu toate ca aveau reprezentanti in Timis la nivel de conducere, atat la Prefectura, cat si la Consiliul Judetean, nu priveau cu ochi buni aceasta parte de tara. Sechelariu de la ministerul Transporturilor, de exemplu, era mai preocupat de drumurile din orasul in care “pastorea” fratele sau, Bacaul, decat de faptul ca aproape toti europenii care intrau in Romania isi rupeau masinile pe drumurile Timisului.
Roata bugetului s-a intors, in sfarsit, si in avantajul celor mai “fideli” platitori de taxe si impozite din Romania. Ramane doar ca oamenii pe care i-au delegat sa le conduca destinele sa profite de oportunitate. Pentru ca, la cate surprize ne ofera guvernarile din aceasta tara, nu se stie daca Timisul nu va ajunge, din nou, din top, la coada plutonului.

Cele mai citite

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă