19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAutostrada Transilvania incinge spiritele intr-o comuna din Bihor

Autostrada Transilvania incinge spiritele intr-o comuna din Bihor

Locuitorii unei comune bihorene s-au revoltat impotriva primarului. Acestia il acuza pe edil ca i-a intabulat pe alte terenuri decat cele mostenite de ei, doar pentru ca terenurile ce li s-ar fi cuvenit in mod normal se afla pe traseul Autostrazii “Transilvania”. Mai mult, primarul s-ar fi ales si el cu o bucata de teren ce urmeaza sa fie expropriata.

Sedinta de CL cu scantei

Scandalul dintre primarul Gheorghe Ruscas si localnici a pornit de la o bucata de pamant de sapte hectare, care urmeaza sa fie expropriata in favoarea viitorului tronson dintre Bors si Brasov. Localnicii il acuza pe acesta ca i-a intabulat gresit, tocmai pentru ca terenul respectiv este acum valoros.
La ultima sedinta a Consiliului Local, mai multi locuitori din comuna au inaintat un protest impotriva sefului administratiei locale. “Noi, cetatenii localitatii Nadar, din comuna Spinus, protestam impotriva hotararilor dictatoriale ale conducerii Primariei, care lezeaza dreptul nostru la proprietate, consfintit prin Constitutia Romaniei. Este vorba de refuzul sustinut al conducerii Primariei de a ne pune in posesie pe vechile amplasamente, pamanturi confiscate de regimul comunist”, se arata in protestul localnicilor.
Satenii mai sustin ca in 1999 au fost improprietariti pe alte terenuri decat cele care li se cuvenea de drept atunci cand le-au fost luate terenurile. “Discutiile au pornit in urma cu 2 saptamani, cand a fost descoperit la Oficiul Cadastral un tabel cu reforma agrara ce continea 21 de persoane, iar in prezent pe lista sunt 25. Am fost amenintati cu instanta, iar primarul Ruscas a atentat chiar si la integritatea noastra fizica”, a declarat Marcel Laza, din Spinus.
Pe de alta parte insa, edilul a are alta versiune. “Pana in urma cu 2 saptamani nu a venit nimeni sa revendice terenurile. O sa incercam repunerea in posesie a celor care au acte doveditoare in acest sens. O sa cer sa vina specialisti de la judet, pentru ca este foarte greu sa repui in posesie 9 hectare pe 7 hectare, cate exista in prezent. Cand au fost impartite pamanturile m-am sfatuit cu batranii satului”, a spus Gheorghe Ruscas.

Teren cumparat de primar pe traseul autostrazii

Mai mult, primarul sustine ca oamenii nu au dreptate cand revendica acele terenuri si ca acum le vor doar pentru ca statul plateste pe ele 6,5 euro/metrul patrat pentru autostrada. Acest lucru nu l-a impiedicat, insa, pe edil sa isi cumpere o portiune exact pe traseul autostrazii.
“A venit la mine sa-i vand pamantul si nu am fost de acord. Asa ca, impreuna cu notarul, s-a dus la sotia mea, care era internata la Spitalul de Neuropsihiatrie, si a pus-o sa semneze vanzarea terenului, cu toate ca ea nu era in deplinatatea facultatilor mintale”, a explicat un localnic, ce revendica proprietatea parcelei respective.
Satenii sunt decisi ca, in cazul in care nu vor gasi sprijin la nivelul judetului, sa sesizeze toate organele abilitate cu privire la modul in care au fost repusi in posesie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă