22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAutostrada, dialogul si timisorenii

Autostrada, dialogul si timisorenii

Un acid schimb de replici, purtat de la distanta intre primarul Gheorghe Ciuhandu si presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a readus in atentia opiniei publice traseul viitoarei autostrazi Arad– Timisoara– Lugoj. Prezentat la sfarsitul anului trecut chiar de ministrul Transporturilor intr-o fugitiva trecere prin aeroportul timisorean, respectivul traseu parea batut in cuie si acceptat de toata lumea.
In mod surprinzator, dupa doua luni, edilul sef din capitala Banatului iese la rampa cu serioase obiectii legate de acest proiect. Ele se refera in principal la distanta mare pe care trebuie sa o parcurga pana la si de la autostrada cei care se deplaseaza pe directia nord si vest. Spre deosebire de Arad, care beneficiaza de patru puncte de incarcare/descarcare, Timisoarei i-au fost destinate doar doua, amplasate la 11, respectiv 14 km de centrul orasului.
In aceste conditii, cine vine dinspre sudul sau vestul municipiului de pe Bega are de parcurs cale lunga pana la punctul de acces de la Giarmata, mai ales daca necesara centura rutiera nu va fi finalizata pana la punerea in functiune a tronsonului de autostrada, eveniment prevazut pentru toamna lui 2009.
Criticile lui Ciuhandu subliniau faptul ca traseul este total defavorabil cetatenilor si firmelor din Timisoara, fiind stabilit fara consultarea lor sau a autoritatilor locale. Mai mult, dadea de inteles ca am avea de-a face cu o "afacere" interna a democratilor, avand in vedere apartenenta politica a presedintilor de consilii judetene din Arad si Timis, dar si a primarilor Gheorghe Falca si Marius Martinescu.
Replica lui Ostaficiuc nu a intarziat: autostrada nu intersecteaza teritoriul municipiului de pe Bega, beneficiar este Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, iar Primaria ar fi facut bine sa construiasca centura rutiera, in loc sa sparga toate strazile orasului. Prin urmare, nu mai este dispus sa discute pe aceasta tema cu primarul Ciuhandu.
Antagonismul ce parea ireconciliabil a tinut doar o zi pana la intalnirea celor doi in platoul Analog TV. Discutia a fost calma si constructiva, gasindu-se chiar o solutie pentru a scurta drumul din Timisoara spre autostrada in directia Arad, prin realizarea unui al treilea punct de acces, dinspre drumul european actual.
S-a dovedit din nou ca dialogul, discutia fata in fata, cu argumente, este solutia armonizarii diferitelor interese. Din pacate, acest dialog intre autoritati este minat de orgolii mari si ambitii marunte. Toate, in defavoarea banatenilor…

Cele mai citite

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...
Ultima oră
Pe aceeași temă