19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAutorul dezvaluirilor, repus in functie

Autorul dezvaluirilor, repus in functie

Fostul director al sucursalei clujene a Loteriei Romane, Gheorghe Ciuca, a fost repus in functie. Ordinul a fost semnat de directoarea generala a Loteriei, Liliana Ghervasuc. El va primi si salariul sau pentru perioada in care a fost destituit in mod ilegal. Ciuca a castigat procesul pornit la Cluj-Napoca impotriva deciziei prin care a fost inlaturat din functie de catre fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, in martie 2005. Clujeanul este autorul scandalului care s-a lasat in cele din urma cu inceperea urmaririi penale impotriva lui Cristea si a fostului vicepremier George Copos.
Gheorghe Ciuca a sesizat faptul ca membrii conducerii Loteriei au cumparat o serie de imobile, la preturi umflate, fara ca firma de stat sa fi avut nevoie de ele. Totul a pornit in momentul in care un om de afaceri din Cluj-Napoca i-a oferit spre vanzare o cladire pe care cerea suma de patru miliarde lei vechi. El i-a oferit lui Ciuca un comision de 20%, adica de 800 de milioane de lei vechi.
Directorul clujean al Loteriei a refuzat insa, pentru ca imobilul nu avea vad comercial, era intr-o stare deplorabila si era situat in apropierea altor puncte loto. Totusi, fostul director general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, a cumparat cladirea, in ciuda obiectiilor subordonatului sau, pentru suma de 6,85 miliarde lei vechi.

Afaceri dubioase

In plus, Loteria a platit taxe de 130 de milioane de lei vechi, precum si lucrari de reabilitare de 1,5 miliarde lei. Nicolae Cristea a mai cumparat un imobil degradat din Targu-Mures, pentru suma de 5,5 miliarde lei. Afacerile au rasuflat in presa, dupa ce Gheorghe Ciuca i-a trimis o nota interna ministrului de atunci al Finantelor Publice, Ionut Popescu.
Mai mult, o serie de angajati ai Loteriei au oferit detalii despre matrapazlacurile facute de protejatul de la Cluj-Napoca al lui Nicolae Cristea, fostul director regional Maxim Codarcea. Gheorghe Ciuca a refuzat sa ii concedieze pe angajatii care vorbisera cu ziaristii, iar acest lucru i-a adus demiterea, semnata de Nicolae Cristea. Scandalul nu a mai putut fi oprit. Procurorii Anticoruptie au mers pe firul afacerilor imobiliare si au descoperit tranzactii suspecte incheiate intre Loteria Romana si firme detinute de fostul vicepremier PC George Copos si de omul de afaceri italian Roza Gilio Giuzepe. Ancheta penala in acest caz este in plina desfasurare.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă