30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAutoritatile se pregatesc pentru ce este mai rau

Autoritatile se pregatesc pentru ce este mai rau

Primariile de pe raza judetului Constanta au fost informate cu privire la masurile urgente pe care trebuie sa le adopte pentru prevenirea contaminarii pasarilor din judet cu virusul confirmat in Ceamurlia de Jos, Tulcea. Astfel, se mentin cordoanele antiepizootice si agregatele de dezinfectie existente la cele patru intrari/iesiri din Tulcea: I.C. Bratianu, Smardan, Topologu si Baia. Ministrul a cerut adoptarea de masuri suplimentare care trebuie aplicate in toate localitatile cu risc: „informarea medicului veterinar despre toate cazurile de imbolnavire sau moarte la animale; recensamantul pe specii al pasarilor existente in localitate, in exploatatiile avicole si in gospodariile populatiei; interzicerea circulatiei pasarilor in curti si vanzarea acestora in piete si targuri; izolarea pasarilor in curti sau adaposturi bine delimitate; interzicerea accesului palmipedelor (rate, gaste) la luciul de apa; informarea locuitorilor despre gripa aviara, prin intermediul cabinetelor medicale umane, scolilor si bisericilor; supravegherea efectivelor de pasari domestice prin examene clinice, anatomopatologice, serologice si virusologice; interzicerea imprastierii gunoiului de grajd in afara curtilor – acesta trebuie distrus prin ardere in incinta fiecarei gospodarii; asigurarea ecarisarii teritoriului; monitorizarea pasarilor migratoare si recoltarea de probe pentru analiza; amenajarea de dezinfectoare rutiere si de picioare la intrarile/iesirile din localitatea respectiva; asigurarea aprovizionarii cu dezinfectante si echipamente complete, omologate conform normelor OMS, pentru intreg personalul care ar putea fi implicat intr-un eventual episod de gripa aviara”.

Verificari la sange

Inca de saptamana trecuta a fost interzisa vanzarea in piete a pasarilor vii si a oualor, si impusa izolarea pasarilor in curti, indiferent daca este vorba de gaini, rate sau gaste. Ieri, inspectorii veterinari au verificat respectarea primei prevederi in pietele din orase si la targurile saptamanale organizate la General Scarisoreanu, Cobadin, Amzacea si Basarabi. Masurile restrictive s-au aplicat si in localitatile riverane lacurilor de pe raza judetului, iar probele recoltate au fost trimise, pentru efectuarea analizelor, la Bucuresti. Directorul adjunct al DSP, Daniela Dinisov, a raportat ca s-a efectuat vaccinarea populatiei din localitatile cu risc, a personalului din fermele de crestere a animalelor, a personalului medical care actioneaza in teritoriu, dar si a celui care lucreaza in sectiile Terapie intensiva si Urgenta din Spitalul Judetean Clinic de Urgenta si a personalului de la Salvare. Ministerul Sanatatii nu a formulat inca nici un raspuns la solicitarea transmisa de la Constanta privind asigurarea a inca 10.000 de doze de vaccin antigripal.

Gripa nu a atins judetul

Prefectul judetului, Danut Culetu, sustine ca pentru constanteni, deocamdata, nu este nici un pericol. Masurile adoptate sunt in masura sa impiedice extinderea bolii. Instituirea filtrelor, informarea populatiei cu privire la modul in care trebuie sa actioneze pentru a preveni imbolnavirea animalelor, viteza de reactie a tuturor factorilor implicati in prevenirea transmiterii virusului gripei aviare sunt tot atatea modalitati de a tine boala departe de judet. „Speram ca prin ceea ce am facut pana acum si prin monitorizarea permanenta a situatiei din judet sa putem tine sub control, asa cum am facut si pana acum, dezvoltarea acestei probleme care, din datele pe care le detinem pana in acest moment, nu este prezenta in judetul Constanta. Nu este cazul sa ne alarmam, dar tratam problema cu toata responsabilitatea”, a declarat Danut Culetu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă