La sfârşitul săptămânii, Asociaţia Tomis Antidrog a organizat un eveniment intitulat ”Sportul bate drogul”. A fost, de fapt, o competiţie de baschet al cărui mesaj a fost să atragă atenţia asupra efectelor devastatoare ale consumului de droguri. Cu aceeaşi ocazie a fost semnat un protocol între asociaţie şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa şi Autoritatea de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor.
O luptă pierdută
În ciuda unor astfel de evenimente, salutare, de altfel, consumul de etnobotanice nu este în scădere. Dimpotrivă, un raport al ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) arată că etnobotanicele sunt din ce în ce mai căutate de elevii până în 16 ani. Raportul indică faptul că aceştia nu consumă numai etnobotanice, ci şi droguri mai puternice, cum ar fi cannabis sau haşiş. Aceeaşi sursă spune că aproape un sfert dintre studenţi s-au drogat cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Un alt aspect este că fetele se droghează la fel de mult ca şi băieţii.
Traficanţii, mai dotaţi ca niciodată
Teoretic, magazinele în care se vând etnobotanice nu mai există pe teritoriul Constanţei. Asta nu i-a oprit însă pe traficanţi, care au găsit alte modalităţi de comercializare. Una dintre cele mai recente reţele destructurate de către ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa a avut loc acum două săptămâni. Aceştia vindeau plicurile cu etnobotanice direct pe stradă. A fost nevoie de jumătate de an de filaje, timp în care au fost observate peste 80 de cazuri, pentru ca ofiţerii să ducă dosarul în faţa procurorilor. Membrii reţelei se organizaseră extrem de bine. La una dintre locuinţele lor s-a descoperit şi o cameră de luat vederi, care era îndreptată spre porţiunea de trotuar unde aveau loc tranzacţiile. Plicurile se vindeau cu 10 sau 20 de lei, iar cumpărătorii erau tineri de până în 23 de ani sau chiar minori. Un alt caz celebru a fost făcut public tot anul acesta, în februarie. Atunci, preotul Gabriel Bucică, de 32 de ani, a fost reţinut şi trimis în judecată pentru că, în cursul anului 2012, preotul ar fi livrat etnobotanice din Constanţa în Vaslui. Aproape 700 de plicuri au fost descoperite la mai multe locuinţe din Moldova.
„Toţi colegii mei fumau“
Una dintre consumatoarele de etnobotanice, în vârstă de 15 ani, a povestit modul în care s-a apucat de fumat astfel de substanţe. ”Toţi colegii mei fumau”, a declarat fata, care a apelat la sprijinul Agenţiei Naţionale Antidrog, Centrul Regional Constanţa. Mama ei este plecată în străinătate, iar rudele care o creşteau nu îi mai acordau atenţia necesară. Cum toţi fumau în jurul ei, i s-a părut normal să încerce. I-a plăcut, pentru că îi oferea o stare de bine, cel puţin pe moment. Apoi intervenea nevoia de a fuma din ce în ce mai mult. ”Nu era o problemă să găsim bani. Mie îmi mai trimitea mama sau ceream de acasă. Aveam sau nu avem, tot făceam rost ca ne cumpărăm”, spune ea. Acum s-a lăsat, spune ea, dar acest lucru nu poate fi făcut cu propriile puteri. Le recomandă tuturor celor care consumă să ceară ajutorul părinţilor şi autorităţilor. La centrul ANA din Constanţa, consultanţa este gratuită şi toate datele sunt confidenţiale. Cu răbdare şi ajutor din partea psihologilor se poate elimina consumul de etnobotanice, spun specialiştii.