14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAutoritatea pentru Turism se leapădă de hoteluri și plaje și le dă...

Autoritatea pentru Turism se leapădă de hoteluri și plaje și le dă primăriilor

Autorităţile locale vor prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emite­rea brevetelor de turism şi omologarea pârtiilor de schi, potrivit unei strategii de descentralizare a turismului elaborată de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.

Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) propune ca în perioada 2014-2016 să fie transferate de la nivelul autorităților administrației publice centrale, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), către autoritățile administrației publice clasificarea structurilor de cazare şi a celor de alimentație publică, autorizarea turistică a plajelor şi a agrementului nautic, omologarea pârtiilor de schi şi a traseelor turistice montane şi acreditarea centrelor naționale de informare și promovare turistică.

De asemenea, urmează să fie transferate în competenţa autorităţilor locale şi emiterea brevetului de turism şi administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic.

În plus, primăriile vor emite avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea cons­trucţiilor noi cu destinaţie turistică, documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora şi documentaţii privind construcţiile care urmează a fi modificate structural şi funcţional în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.

Asociația Agențiilor de Turism se opune proiectului

În urma descentralizării, elaborarea politicilor și strategiilor naționale, reglementarea, monitorizarea, controlul și inspecția vor fi în continuare exercitate de către autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului, respectiv ANT.

“Referitor la descentralizare, în teorie sună frumos. Într-o zonă ideală, în Germania să zicem, poate că ar fi ok. Din păcate, suntem români. Or, noi suntem nemulţumiţi chiar şi de modul în care se face clasificarea în condiţiile în care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani şi sunt nişte specialişti. Acum, cu descentralizarea, o dăm în Stan şi Bran. Haideţi să ne imaginăm comuna Vadu, care are plajă şi se apucă să dea licenţe şi brevete la spaţii de cazare, comuna având un primar şi şase salariaţi, dintre care unul e şofer”, a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă