12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAu străbătut patru ţări până să ajungă în România. Povestea unei familii...

Au străbătut patru ţări până să ajungă în România. Povestea unei familii de sirieni, doi soţi şi patru copii, care se află acum în Galaţi

 

Drama războiului din Siria se oglindeşte în destinul unei familii din acea ţară care a ajuns de curând în România, fiind găzduită în Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Galați. Aşa cum consemnează Agerpres, această familie, formată din şase membri, a trecut prin patru ţări, timp de trei luni, până să ajungă în România.

 

Familia face parte din primul grup de 15 refugiați alocați României, din Grecia, în cadrul mecanismului de relocare al Uniunii Europene. Mohamed Aboaisa este capul familiei, are 39 de ani și de profesie este bucătar. Soția sa, Khaieria, are 37 de ani și este mama a doi gemeni, de patru ani, un băiețel, Ahman, și o fetiță, Etidel, și a unui alt băiețel de numai șapte luni. Deși copiii sunt mici, cei doi soți au decis să plece din Siria, de frica războiului. 

"Înainte de război am avut în Siria o viață bună și aveam și un viitor fericit. Am plecat pentru că este război și practic nu aveam de ce să mai rămân. Oricând putea să vină o bombă sau o rachetă asupra noastră fără niciun motiv. În ultimele două zile înainte de a pleca nu am putut dormi deloc. Avioane rusești bombardau peste tot. Și la ora actuală copiii mei se trezesc în somn speriați. I-am propus soției să rămână în Liban cu copiii și să plec numai eu, dar ea mi-a spus: ori trăim cu toții, ori murim cu toții. M-am hotărât să plec pentru siguranța copiilor mei și pentru viitorul meu. Acolo școlile sunt închise, elevii merg la cursuri o dată la o lună sau la două luni. În plus, am fost solicitat să fiu încorporat în armată, dar nu am vrut să particip la război. Nu vreau să omor pe nimeni, nu am niciun motiv să omor pe nimeni", a povestit, sâmbătă, Mohamed. 

 
"România nu o cunoșteam, auzisem de Germania. Am plecat în urmă cu aproximativ trei luni și jumătate și am călătorit cu ce am apucat, pe jos, cu mașina, cu vaporul. Am avut la noi 9.000 de dolari, dar nu mi-au ajuns, m-am împrumutat. Prima oară am fugit în Liban, dar m-am întors în Siria, de unde am intrat în Turcia, apoi Grecia și România. Pe tot parcursul, nimeni nu m-a ajutat fără să-mi ceară bani. Nimeni nu te întreabă de familie, de copii, ci câți bani ai în buzunar", a spus Mohamed. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă