13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAtentat la Berlin. Un suspect tunisian este căutat asiduu. Angela Merkel, sub...

Atentat la Berlin. Un suspect tunisian este căutat asiduu. Angela Merkel, sub presiunea populiştilor

În Germania continuă căutarea autorului atentatului sângeros comis cu un camion într-un târg de Crăciun din Berlin, soldat cu uciderea a 12 persoane şi rănirea altor 48, din care multe se află în stare critică.

Poliţia germană era angajată ieri într-o operaţiune de căutare a autorului atentatului din Berlin, revendicat de gruparea jihadistă ISIS. Media germană a precizat că poliţia  caută una sau mai multe persoane „fugite cu o armă”, care se pare că a fost folosită pentru uciderea şoferului polonez al camionului utilizat în atac.

După ce a fost eliberat un prim suspect, un pakistanez, ”Le Parisien” a precizat că poliţia germană caută acum un tunisian legat de „o reţea islamistă”, al cărui act de identitate a fost descoperit în camionul implicat. Cotidianul ”Bild” arată că persoana este cunoscută de serviciile de poliţie pentru lovituri şi răniri, dar a dispărut înainte de a fi judecat. Între altele, el este consi-derat periculos, fiind în relaţie cu „o mare reţea islamistă”. Omul este cunoscut sub trei identităţi, între care ”Anis A”, şi trei vârste diferite şi ar fi originar din Tataouine, în sudul Tunisiei. Actul de identitate găsit în cabina camionului este un document emis de autorităţile locale din Kleve, Rhenania de Nord-Westphalia, unui migrant a cărui cerere de azil a fost respinsă şi trebuia expulzat.

Confuzia şi temerile berlinezilor erau ieri în creştere, şi pentru a calma populaţia iar ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că poliţia nu are „mâinile goale” în această anchetă şi examinează peste 500 de indicii, printre care urme de ADN descoperite în camion, imagini de video-supraveghere şi diverse mărturii.

Preşedintele unuia din principalele sindicate ale poliţiştilor (BDK), Andre Schultz, a menționat „piste bune” şi „numeroase elemente” în ancheta pentru găsirea autorului carna-giului.

 

Şoferul camionului, ucis

 

Şoferul polonezul al cărui camion a fost deturnat de atacator  a fost găsit mort în cabină şi se pare că a încercat să evite un masacru mult mai mare încercând în van să controleze volanul camionului său, arată media germană.

Autopsia a demonstrat că acest polonez de 37 ani, împuşcat în cabină, era încă viu în momentul când vehiculul său a fost proiectat în târgul de Crăciun, precizează ”Bild”, citând surse apropiate anchetei. Corpul acestui bărbat are urme de luptă şi lovituri de cuţit. Angajatorul lui, Ariel Zurawski, a trebuit să recunoască trupul în -fotografii ale cadavrului: „Văd urme pe trup, este -evident că s-a luptat. Faţa îi este însângerată, tume-fiată. Şi avea o urmă de armă albă”.

 

Populiştii, pe baricade

 

Pe măsură ce berlinezii sunt marcaţi de îngrijorare şi teamă, în paralel a crescut şi presiunea politică asupra cancelarului Angela Merkel, care de luni de zile concentrează critici pentru politica sa migratorie, considerată prea generoasă. Populiştii de dreapta -şi-au reluat ofensiva contra cancelarului, acuzând-o la mai puţin de un an de legis-lative. „Sunt morţii lui Merkel”, a acuzat Marcus Pretzell, unul din responsabilii partidului populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), cu o linie dură asupra problemei imigraţiei. Iar Frauke Petry, şefa AfD, susţine că „Germania nu mai este sigură” în faţa „terorismului islamismului radical” după ce cancelarul a deschis ţara în vara lui 2015 celor 900.000 de refugiaţi din faţa războiului şi mizeriei. 

 

Angela Merkel comemorează victimele atacului de la Berlin.                                                      Foto: epa

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă