27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialAtac cu baioneta lui Traian

Atac cu baioneta lui Traian

Daca Orban a vorbit in numele lui sau a fost portavocea PNL cand l-a atacat pe Traian Basescu, nu cred ca mai poate fi considerat subiect de investigatie. Duritatea discursului depaseste limitele nemultumirilor personale ale unui politician aflat intr-un parteneriat de guvernare. Reactia lui Ludovic Orban pare mai degraba rupta din denigrarile pesedistilor ori de cate ori partidul lor devenea tinta preferata a presedintelui. La Pitesti nu a fost de fapt o simpla intepatura liberala, ci un adevarat ultimatum dat actualului sef al statului de un lider al unui partid caruia, sustin liberalii, Basescu ii datoreaza castigarea functiei supreme in stat. Atacul in sine cu baioneta lui Traian capata insa alte valente decat cele pe care le poate avea o rabufnire politica generata de o suparare mai veche. Este, in fapt, o atentionare dura plecata din interiorul PNL adresata unui personaj in jurul caruia graviteaza aproape toata politica de guvernare a Aliantei D.A. Orban nu a facut decat sa promoveze, de data asta pe un ton surprinzator de agresiv, un mesaj colectiv de dusmanie, anuntand cu acest prilej o posibila despartire de politicianul Basescu in situatia aparitiei unei noi tentative a acestuia de a candida pentru un alt mandat. Vrand sa dreaga busuiocul, conducerea liberala a incercat sa faca pasul inapoi, considerand iesirea lui Orban ca fiind o parere pur personala. Nu a reusit.
Cine a fost atent la recentele dezacorduri dintre Presedintie si PNL isi poate da seama usor ca foarte multi liberali nu-l mai inghit deloc pe Traian Basescu, in orice moment echipa lui Tariceanu fiind dispusa sa treaca pe langa Cotroceni in mare viteza. Personal, nu mai vad nici o cale de impacare, mai ales acum, cand Alianta, cu PNL in frunte, a hotarat sa actioneze fulger pentru schimbarea sefilor consiliilor judetene, concomitent cu debarcarea lui Vacaroiu si Nastase. Partidul Democrat, prins in menghina, n-a putut sa se mai codeasca, fiind de acord cu procedurile de modificare a Regulamentelor Parlamentului, fapt ce contravine sfaturilor date de Traian Basescu nu cu mult timp in urma. Echipa lui Emil Boc a intors-o ca la Ploiesti de teama sa nu produca o implozie in Alianta. Probabil ca pedistii si-au dat seama de pericolul ce planeaza asupra actului de guvernare in situatia in care ar fi respectat in continuare recomandarea presedintelui, conform careia schimbarea sefilor consiliilor judetene nu trebuie sa aiba loc in timpul mandatului.
Umflatul in pene al democratilor in urma declaratiilor belicoase ale lui Orban nu le-a fost insa de prea mare ajutor. Pentru PNL a fost un mizilic faptul ca a acceptat sa mareasca bugetul Educatiei, chiar daca premierul Tariceanu a incercat sa mimeze o demisie pentru un santaj vazut doar de el. Fondul neintelegerilor este insa cu totul altul, respectiv intentia liberalilor de a obtine sefia unor servicii secrete in numele Aliantei D.A., aflata la putere. Sincer, nu cred ca fruntasii democrati nu doresc inlocuirea lui Fulga si a lui Timofte, atat timp cat cei doi sunt oamenii PSD. Faptul ca alde Boc si Videanu tac malc este efectul intelegerii cu presedintele Basescu, singurul care poate decide conducerile serviciilor secrete. Aici este buba pe care PNL se tot chinuie s-o sparga. PSD nu intervine in scandal. Pentru pesedisti constituie o mare surpriza faptul ca seful statului nu s-a atins inca de SRI si SIE. Unii stiu si de ce. Prin urmare, Geoana ar avea motiv sa-i multumeasca lui Traian Basescu. In cazul liberalilor, un asemenea motiv nu exista. Dimpotriva, l-ar manca pe presedinte cu fulgi cu tot.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă