16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAsociaţia 21 decembrie 1989: Vrem bani pentru indemnizaţii din pensiile celor care...

Asociaţia 21 decembrie 1989: Vrem bani pentru indemnizaţii din pensiile celor care au lucrat în sistemul represiv

Asociaţia 21 Decembrie 1989 propune ca banii pentru indemnizaţiile revoluţionarilor să fie luaţi din pensiile celor care au lucrat “în sistemul represiv”, au fost magistraţi sau activişti de partid înainte de evenimentele din 1989, a declarat, astăzi, preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş, relatează Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a declarat, într-o conferinţă de presă, că revoluţionarii nu vor indemnizaţii de la bugetul de stat, ci din pensiile celor care au lucrat în Ministerul de Interne înainte de 1989, din cele ale magistraţilor comunişti sau din pensiile activiştilor de partid.

Propunerea a fost introdusă în proiectul de act normativ pentru modificarea Legii 341 din 12 iulie 2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri, Teodor Mărieş spunând că dacă proiectul nu va fi luat în discuţie, miercuri, în Comisia juridică din Parlament, va relua protestele la sediul PD-L.

“Noi (revoluţionarii – n.r.) suntem 20.000 cu tot cu urmaşi, sunt cam 270.000 de activişti de partid, circa 50.000 de oameni care au lucrat în aparatul represiv înainte de 1989 şi cam 25.000 care au lucrat în justiţie. Un miliţian are 2.000 de lei pensie. Se procură suficienţi bani pentru revoluţionari, pentru deţinuţii politici, pentru veteranii de război, pentru monumente sau pentru cimitire, dacă ar fi luat jumătate din cuantumul pensiilor celor care au lucrat în aparatul represiv”, a susţinut Teodor Mărieş.

Potrivit propunerii din proiectul de modificare a Legii 341/2004, “persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor raportaţi la cuantumul mediu al pensiilor acelora care au făcut parte din aparatul represiv, magistraţi, justiţie şi din nomenclatura Partidului Comunist Român ilegitim şi ilegal (…)”.

Teodor Mărieş a luat act de poziţia premierului Emil Boc potrivit căruia Guvernul nu dispune de resurse pentru plata indemnizaţiilor şi a declarat că urmăreşte discutarea proiectului de lege în Parlament. “Legile le face Parlamentul, nu executivul”, a mai spus şeful asociaţiei.

Cele mai citite

Tesla soluționează procesul de hărțuire sexuală intentat de un muncitor dintr-o fabrică

Tesla a soluționat un proces intentat de o fostă angajată a unei fabrici care susține că a fost concediată pentru că s-a plâns de...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

România încă are nevoie de militari profesioniști. Recrutarea continuă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) își continuă eforturile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști. În cadrul seriei a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă