5.6 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialAsfalt tango la RADP

Asfalt tango la RADP

Reorganizarea Regiei Autonome a Domeniului Public din Cluj a scos la iveala intreaga increngatura de interese din administratia clujeana. Puterea de dreapta are interesul de a dezvolta afaceri cu bunurile Regiei. Opozitia de stanga, care a condus ani la rand Regia, are interesul de a pastra captive voturile sindicalistilor din Regie. Chiar liderul de sindicat, Olimpiu Tescar, nu poate uita ca, in perioada guvernarii PSD, a fost director in Prefectura.
Toate aceste interese trebuie puse intr-un context mai larg. Miza reorganizarii RADP nu este data doar de cele 20 de hectare pe care Regia le detine in Cluj si care valoreaza cateva zeci de milioane de euro. Ci exista si alte cateva afaceri-cheie. De pilda, statia de producere a asfaltului detinuta de Regie. Cel care va cumpara aceasta statie are toate sansele sa obtina contracte cu constructorul autostrazii Transilvania, cu firma italiana care construieste centurile de ocolire ale Clujului si care reface cele 288 de strazi din oras, dar si cu firmele care vor obtine fonduri structurale europene pentru modernizarea drumurilor din mediul rural. In urmatorii ani, toate aceste proiecte vor inghiti o cantitate extraordinar de mare de asfalt. Asa ca viitorul proprietar al statiei de producere a asfaltului are toate sansele sa ajunga in scurt timp unul dintre cei mai bogati oameni din Transilvania. O alta afacere cu miza economica importanta este administrarea cimitirelor din Cluj. Dupa principiul "Mortii aduc bani", firmele de pompe funebre se vor incaiera pentru dreptul de a administra cimitirele din Cluj. Cei care vor obtine acest drept isi vor umple conturile. Faptul ca afacerile care au fost administrate prost de Regie pot aduce bani este demonstrat de cazul parcarilor din centrul Clujului. Compania Valcon a inceput cu o investitie de cateva kilograme de vopsea cu care a marcat parcarile preluate de la RADP. Incet, dar sigur, afacerea s-a dezvoltat, iar acum patronii Valcon se numara printre cei mai fericiti investitori.
Cu atatea oportunitati, este de mirare ca RADP a ajuns la fundul sacului. Numai ca administrarea ei a fost atat de politizata incat problema RADP a intrat in metastaza. Fie ca e vorba de prostie, fie ca e vorba de o actiune intentionata, falimentarea regiei clujene merita sa fie analizata de DNA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă