25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAsasinat barbar la Palmira

Asasinat barbar la Palmira

Fostul director al Antichităţilor din Palmira, un arheolog renumit şi erudit în culturi antice, Khaled al-Assaad, 82 ani, a fost decapitat de jihadiştii SI pentru că a refuzat să-i ajute să găsească un presupus tezaur în aur.

Teroriştii Statului Islamic l-au decapitat pe cel care a condus cinci decenii serviciile Antichităţilor celebrului sit sirian Palmira.

Khaled al-Assaad, 82 ani, eminent arheolog de renume mondial, a fost executat marţi după-amiază în acest celebru oraş antic din provincia centrală Homs, a anunţat directorul general al departamentului Antichităţilor şi al muzeelor din Siria, Maamoun Abdelkarim.

„SI a executat unul din cei mai eminenţi experţi ai lumii antice”, pasionat de istoria oraşului său natal.

Imaginile prezentând corpul însângerat al lui Assaad agăţat cu frânghii de un stâlp şi capul tăiat la pământ au circulat pe siturile jihadiste.

Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH) a precizat că al-Assaad a fost târât într-o „piaţă din Palmira şi un jiha­dist mascat i-a retezat capul în prezenţa a zeci de persoane”.

Apoi, corpul i-a fost suspendat de una din coloanele celebrului sit arheologic. Jihadiştii l-au acuzat că este un partizan al regimului şi că a fost directorul „idolilor” din Palmira.

Khaked al-Assaad a fost torturat de jihadişti timp de peste o lună, împreună cu fiul său Walid, aceştia dorind să ştie unde se află o pretinsă ascunzătoare  cu aur în Palmira.

Refuzul eminentului expert de a coopera a antrenat execuţia lui brutală. 

Distrugerea Istoriei umanităţii

Oraşul care adăposteşte ruine antice cunoscute la nivel mondial este clasat în patrimoniul UNESCO al umanităţii şi se află în mâinile SI din luna mai, comunitatea internaţională trăind cu teama că barbarii Statului Islamic ar puta distruge numeroasele tezaure arheologice din acest oraş antic, aşa cum acest  grup extremist sunnit a făcut în Irak.

Oază în deşertul Siriei, la nord-est de Damasc, Palmira adăposteşte ruinele monumentale ale unui mare oraş care a fost unul din cele mai importante centre culturale ale lumii antice.

Peste 300 de situri istorice siriene au fost avariate, distruse sau jefuite în cursul conflictului care a debutat în urmă cu patru ani, potrivit ONU.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, s-a declarat „tristă” şi „indignată” de „moartea brutală” a lui Assaad. 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă