10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAsamblaj din patru arte la Dealu Frumos

Asamblaj din patru arte la Dealu Frumos

» Atelierul experimental "Asamblaj", ce are loc la Dealul Frumos, judetul Sibiu, pe parcursul weekendului, pune in relatie spatiul, sunetul, miscarea si imaginea prin intermediul artei.

Experimentul propus de catre Fundatia Arhitext Design si desfasurat la Dealu Frumos intre 5 si 7 septembrie porneste de la conceptul de "asamblaj" al filosofului Gilles Deleuze, care pune in relatie spatiul, prin arhitectura, sunetul, prin muzica, miscarea, prin dans si imaginea, prin film.
Spatiul va baleia intre arhitectura medievala traditionala si cea contemporana, sunetul va face salturi de la muzica gregoriana vocala la cea experimentala digitala, miscarea va trece de la pasul de dans la expresivitatea performance-ului, iar imaginea va glisa de la fotografie si film clasic la video-arta.
Intregul proces de asamblare exploreaza in mod deschis, dinamic si continuu o permanenta "de-teritorializare/re-teritorializare" in cadrul atemporal al bisericii fortificate de la Dealu Frumos. Re-descoperirea, re-innodarea si re-inventarea artelor invitate la asamblare se face in spiritul generos al sincretismului care re-valorizeaza de fiecare data suprafetele de atingere, de ruptura sau de continuitate ale intalnirilor artistice, ale fluxurilor si re-fluxurilor in care artele se lasa purtate.

Proiectul face parte din "Anul european al dialogului intercutural" si este realizat de Fundatia Arhitext Design cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucurest, Centrul de Studii de Arhitectura Vernaculara de la Dealu Frumos si Asociatia Pepluspatru.
Procesul de "asamblare" urmareste o re-apropiere si re-cunoastere reciproca, pe multiple planuri intre artistii din domeniile avute in vedere (arhitectura, muzica, dans, film), atat prin dialog direct, cat si prin participarea la un experiment comun. In acest context, tinerii si batranii, localnicii si invitatii acestui eveniment vor intra in dialog pornind de la spectacolele si discutiile care vor avea loc in aceast context experimental.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă