13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialArtiştii scenei maghiare sunt abonaţi la premii

Artiştii scenei maghiare sunt abonaţi la premii

Gala Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an îşi va premia nominalizaţii în 18 aprilie. Printre candidaţii la premii se numără şi câţiva artişti ai companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (TMS). „Carmencita Brojboiu, scenografa teatrului, a fost nominalizată pentru Cea mai bună scenografie – a spectacolului Leonce şi Lena, în regia lui Gábor Tompa. Acelaşi spectacol a mai fost nominalizat în categoria Cel mai bun spectacol.

Viola Gábor a fost nominalizat în categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul lui Valerio, tot în spectacolul Leonce şi Lena. Zsolt Bogdán a fost nominalizat ca Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul lui Bergman din spectacolul Strigăte şi şoapte, pus în scenă de Andrei Şerban. Producţia a mai fost nominalizată şi în categoriile Cea mai bună regie şi Cel mai bun spectacol”, susţin reprezentaţii TMS. În acest an, premiul pentru excelenţă îi va fi acordat artistei Tamara Buciuceanu, iar premiul pentru întreaga activitate actorilor Ilie Gheorghe şi Coca Bloos.

Nominalizări şi premii

În palmaresul unor candidaţi, premiile şi nominalizările UNITER nu sunt străine. Carmencita Brojboiu a mai fost nominalizată la premiile Uniunii în anul 2007 pentru premiul Cea mai bună scenografie, cu spectacolul Unchiul Vania, în regia lui Andrei Şerban. Anul acesta, scenografa clujeană a fost nominalizată şi la premiul “Masca de Aur” în Rusia. Zsolt Bogdant a luat premiul UNITER pentru Cel mai bun actor, cu rolul Faust cel tânăr, în anul 2004. În afară de acest premiu, a atras atenţia juriului, prima dată, în anul 1999, cu rolurile Thersites din Troilus şi Cressida şi Lopahin din Livada de Vişini. În anul 2000, a atras atenţia cu rolul Caliban din spectacolul Crima din strada Lourcine, iar în 2008 cu rolul Veşrin din spectacolul Trei surori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă