19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialArmistiţiul din Ucraina, încălcat din nou de rebelii pro-ruşi

Armistiţiul din Ucraina, încălcat din nou de rebelii pro-ruşi

UPDATE: O echipă de observatori internaţionali care monitorizează respectarea armistiţiului fragil în estul Ucrainei anunţă că s-a deschis focul împotriva ei în cursul unei inspecţii într-un sat, relatează AP în pagina electronică, potrivit MediafaxNicio persoană nu a fost rănită în acest incident, care a avut loc duminică la Kominternove.

Asupra echipei s-a tras cu armament uşor, duminică la prânz, iar membri acesteia au părăsit zona imediat, anunţă Misiunea de monitorizare din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) într-un comunicat. Satul Kominternove se află la aproximativ 20 de kilometri nord-est de Mariupol, un oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub controlul Guvernului. Era neclar imediat după incident cine a deschis focul.

Potrivit lui Eduard Basurin, un lider separatist prorus din estul Ucrainei, citat de agenţia de ştiri a rebelilor DAN, membri ai forţelor guvernamentale ucrainene ar fi deschis focul asupra echipei de observatori. Kievul nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

Un militar şi o femeie au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul separatist prorus al Ucrainei, primele victime după noul armistiţiu proclamat marţi, a anunţat duminică armata ucraineană, care îi acuză pe rebeli că folosesc armament interzis de acordurile de pace, relatează AFP online.

“Un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi trei răniţi, în confruntări armate în (ultimele) 24 de ore”, a declarat într-o conferinţă de presă Oleksandr Motuzianîk, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, fără să ofere alte precizări.

O femeie a fost ucisăi duminică în estul Ucrainei, acesta fiind prima victimă după încetarea focului anunțată pe 22 decembrie de separatiștii proruși și armata ucraineană, aceasta din urmă denunțând folosirea de către rebeli a unor arme interzise de acordurile de pace de la Minsk, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Mai multe obuze au căzut pe imobile private, rănind mortal o femeie în vârstă în satul Zaițevo, situat la 55 de kilometri nord de Donețk, bastion al separatiștilor proruși. “Rebelii au utilizat lansatoare de grenade, mitraliere de calibru mare, mortiere de calibru 82 mm și un tanc, arme care ar fi trebuit să fie deja retrase de pe linia frontului în cadrul acordurilor de la Minsk”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene.

La rândul lor, rebelii au acuzat forțele ucrainene că au tras sâmbătă seară asupra localității Zaițevo, ca și asupra suburbiilor vestice ale orașului Donețk, fără a face victime. Acordurile de pace semnate la Minsk în luna februarie, în urma medierii franco-germane, au contribuit la încetarea luptelor în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 9.000 de morți începând din aprilie anul trecut.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă