19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial"Armata" celor 200 de copii cersetori in Marea Britanie

“Armata” celor 200 de copii cersetori in Marea Britanie

» Politia Uniunii Europene a descoperit in Marea Britanie o adevarata "armata" de minori romani de etnie roma implicati in delicte de strada de catre traficantii de carne vie.

» Intr-un an intreg, copiii castigau circa 24 milioane de euro, pe care membrii grupului organizat ii trimiteau acasa, in Romania, spune seful Europol.

Aproape 200 de copii romani de etnie roma, pusi la cersit si la furat in Marea Britanie cu acordul parintilor lor, castiga pentru traficantii care-i exploateaza peste 19 milioane de lire sterline pe an, adica 24 milioane de euro.
Informatia a fost publicata de The Sunday Times si provine dintr-o scrisoare pe care seful Politiei Uniunii Europene – EUROPOL –, Max-Peter Ratzel, a trimis-o luna trecuta Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor din Londra. Ratzel a precizat ca, probabil, toti banii castigati de minorii romi se intorc in Romania. Reprezentanti ai Politiei Romane ne-au declarat ca in prima jumatate a acestui an au fost identificati circa 1.000 de minori traficanti in toata Europa, iar Marea Britanie si Irlanda sunt pe primele doua locuri in "topul" destinatiilor pentru copiii obligati sa comita infractiuni.

"Armata" de 200 de copii descoperiti de politistii europeni au varsta medie de 10 ani si au fost adusi in Marea Britanie pentru a fi pusi sa comita delicte stradale si fraude. Pentru a-i convinge sa le dea pe mana copiii, traficantii de carne vie plateau parintilor acestora un fel de "indemnizatie de angajare", se arata in scrisoarea lui Ratzel, iar aceasta banda organizata a traficat in statele UE peste 1.100 de minori. "Toti acesti copii au fost traficati in Marea Britanie special pentru a fi exploatati prin incredintarea comiterii unor delicte stradale si pentru a frauda sistemul de securitate sociala al regatului", a scris Ratzel, citat de Sunday Times.
seful Europol a ajuns la concluzia ca multi dintre parintii copiilor au fost complici la acest trafic "pentru ca se gandeau la o cota-parte din profiturile facute, in conditiile in care grupul de traficanti implicati se asteapta ca acesti 200 de copii sa castige pana la 24  milioane de euro pe an".

Romania este, din pacate, o sursa de minori pentru traficantii de carne vie, spun politistii care lupta impotriva criminalitatii organizate. Cazurile de copii romani dusi in strainatate la cersit sau pentru a fura sunt frecvente. Multitudinea de cazuri de acest fel, descoperite de autoritatile britanice, i-a pus pe ganduri pe englezi. In 2007, politia britanica a considerat ca este nevoie de o noua abordare a infractiunilor si a demarat Operatiunea Golf 2, pentru destramarea retelelor internationale de crima organizata. James Clappison, membru conservator al comisiei parlamentare careia Ratzel i-a trimis scrisoarea, a declarat publicatiei Sunday Times ca aceasta realitate dovedeste gravitatea amenintarii reprezentate de bandele est-europene: "Traficarea acestor copii este foarte ingrijoratoare, atat din punctul de vedere al propriei bunastari, cat si in privinta consecintelor prezentei lor in Marea Britanie".

» Presa britanica, la Tandarei
Chiar la inceputul acestui an, tot in Marea Britanie, politia a facut perchezitii in 17 apartamente din Berkshire, a arestat 25 de persoane si a gasit 11 copii cu varste sub 10 ani pe care i-a incredintat serviciilor sociale, mai scrie Sunday Times. Cei 11 minori erau din Tandarei, judetul Ialomita, si erau folositi la cersit. In urma acestei operatiuni, multi jurnalisti din presa britanica au descins la Tandarei pentru a scrie despre acest veritabil "rezervor" de minori traficati. Presa romaneasca a scris in ianuarie 2008 ca pentru traficantii care actioneaza pe teritoriul Marii Britanii un minor roman "valoreaza" 100.000 de lire.

» Londra prelungeste restrictiile pentru romani
Guvernul de la Londra se teme ca deruta economica din Europa va aduce un nou val de imigranti in Marea Britanie si a anuntat ca intentioneaza sa extinda reglementarile aspre din domeniul imigratiei, pentru a impiedica venirea altor mii de romani si bulgari, relateaza publicatia londoneza Sunday Mirror, citata de HotNews. Guvernul britanic se teme ca, din cauza crizei, imigrantii se vor indrepta catre Marea Britanie, "cautand cu disperare locuri de munca".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă