14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialArmata afgană vrea să recucerească orașul Kunduz

Armata afgană vrea să recucerească orașul Kunduz

Forţele afgane au declanşat o operaţiune pentru a recuceri oraşul Kunduz, care a fost ocupat, luni, de talibani, informează Mediafax.

Acestea au eliberat zona din jurul închisorii centrale şi sediul poliţiei, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kunduz, Sayed Sarwar Hossini. Guvernul afgan a transmis că a desfăşurat marţi sute de trupe noi pentru a ajuta la recucerirea oraşului Kunduz.

Citește și: Un oraș strategic din Afganistan, ATACAT de talibani

“Forţele de securitate afgane au recucerit majoritatea părţilor strategice ale oraşului şi au loc schimburi de focuri în multe zone”, a declarat pentru agenţia Reuters un oficial din cadrul Ministerului afgan de Interne.

Guvernul ar trebui să accepte înfrângerea, a spus, pe de altă parte, noul lider al talibanilor, mollahul Akhtar Mansour. Locuitorii din Kunduz “nu ar trebui să fie îngrijoraţi cu privire la vieţile şi proprietăţile lor”, şi ar trebui să “îşi continue activităţile în mod normal”, a spus el.

Serviciile de telefonie şi alimentarea cu electricitate sunt încă întrerupte, potrivit unor informaţii. Asociaţia Medecins Sans Frontieres‎ a transmis că a îngrijit peste 100 de persoane rănite.

Trupele afgane şi oficiali s-au retras la aeroport după ce militanţi au invadat oraşul nordic din mai multe direcţii şi au eliberat sute de oameni din închisoare. Şeful adjunct al Statului Major al armatei, Murad Ali Murad, a sugerat că forţele guvernamentale s-au retras pentru a evita înregistrarea de victime civile. “Forţele noastre au ajuns acolo la timp, dar am fost nevoiţi să acordăm atenţie suplimentară pentru a nu cauza victime în rândul civililor”, a spus el.

Militanţii au ocupat clădiri-cheie şi au eliberat aproximativ 500 de persoane din închisoare, inclusiv membri ai mişcării talibane. Lupte grele s-au desfăşurat luni la Khanabad, Chardara şi Imam Sahed, principalele intrări în oraş.

Atacul a survenit în contextul în care preşedintele Ashraf Ghani a împlinit un an de mandat. Acesta a fost unul dintre cele mai importante atacuri de-a lungul anilor şi va pune presiune pe unitatea Guvernului lui Ghani – Kunduz este prima capitală de provincie ocupată de talibani de când aceştia au pierdut puterea în urma invaziei conduse de Statele Unite în 2001.

Un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de NATO în Afganistan a transmis că forţele americane au efectuat un raid aerian asupra oraşului marţi dimineaţa “pentru a elimina o ameninţare la adresa coaliţiei şi a forţelor afgane” din zonă.

Provincia Kunduz, care face legătura între nordul şi centrul Afganistanului, a fost supusă unei serii de atacuri începând cu luna aprilie, talibanii unindu-şi forţele cu alţi insurgenţi. Violenţele militanţilor s-au intensificat în Afganistan de la retragerea majorităţii forţelor americane şi NATO, anul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă