15.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăSpecialArhitectul Shigeru Ban, laureatul premiului Pritzker pentru 2014

Arhitectul Shigeru Ban, laureatul premiului Pritzker pentru 2014

Echivalentul Nobelului pentru arhitectură, „Premiul Pritzker” este oferit de Fundaţia „Hyatt”. Începând din 1979, aceasta onorează în fiecare an arhitectul care, prin realizările sale, aduce contribuţii consistente şi semnificative pentru umanitate.

Câştigătorul din acest an este arhitectul japonez Shigeru Ban, care îl urmează pe compatriotul său, Toyo Ito, câştigătorul distincţiei din 2013.

Shigeru Ban, în vârstă de 56 de ani, a studiat în Statele Unite ale Americii, la „Southern California Institute of Architecture” din Los Angeles, apoi la „Cooper Union School of Architecture” din Ney York. Din 1985 s-a stabilit la Tokyo, iar din 1996 este profesor la „Nihon University”.

Arhitectul are studiouri în oraşe precum Tokyo, Paris şi New York. La începutul carierei, Ban realiza reşedinţe particulare în Japonia, apoi s-a orientat treptat către proiecte mai puţin profitabile, punând accent pe „rolul social al arhitectului”.

Indiferent de anvergura proiectului sau costuri, Ban dezvoltă o arhitectură în care se armonizează diferitele relaţii spaţiale, sociale şi de mediu înconjurător.

Ban este considerat un „arhitect umanist” datorită construcţiilor sale ingenioase pentru victimele dezastrelor naturale sau ale violenţelor.

Timp de 20 de ani, Shigeru a călătorit la locurile catastrofelor pentru a desena şi construi adăposturi (reciclabile şi ieftine) pentru aceste victime. De asemenea, a lucrat mult în regiunile distruse de tsunami şi cutremure (cum ar fi cel din martie 2012 din nord-estul Japoniei).

Shigeru Ban este cunoscut pentru Catedrala din hârtie din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă sau Centrul „Georges Pompidou” din Metz, celebru pentru ecoperişul său în formă de „casă de ştrumpfy”.

De asemenea, mai este cunoscut şi pentru construcţiile pe bază de ţevi de carton, numite „Paper Tube Structure”, care permit crearea unor structuri suple. Acest procedeu a fost utilizat şi la construirea „Centrului Pompidou” din Metz.

Ceremonia oficială de decernare a premiului va avea loc pe 13 iunie, la „Rijksmuseum” din Amsterdam. Juriul este compus din opt persoane, arhitecţi şi critici.

Premiul „Pritzker” a mers până acum de şase ori în Japonia.

Cele mai citite

Peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova vor intrarea în UE. Peste o treime vor unirea cu România

Peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova vor intrarea în UE iar peste o treime dintre aceștia vor unirea cu România. Acestea sunt rezultatele unui...

România se retrage din două bănci internaționale coordonate de Rusia

Statul român se va retrage din două bănci internaționale coordonate de Rusia. Decizia este luată în contextul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, impuse ca urmare...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 91: Severodonețk, atacat puternic de forțele armate ale lui Putin

Se duc lupte grele în regiunea Donețk. Orașul Severodonețk este asediat de forțele armate ale Federației Ruse și începe să arate precum Mariupol. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă