20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Arhiepiscopia Craiovei a făcut şcoală „de elită“ din banii destinaţi săracilor

EXCLUSIV. Arhiepiscopia Craiovei a făcut şcoală „de elită“ din banii destinaţi săracilor

Arhiepiscopia Craiovei a primit, în 2011, fonduri europene de aproximativ 650.000 de euro pentru reabilitarea și modernizarea unui fost liceu agricol. Clădirea, aflată în comuna Grădinari, județul Olt, urma să fie folosită de instituția bisericească pentru a oferi servicii sociale și educaționale către 500 de copii din localitate.

Arhiepiscopia Craiovei a încasat banii, prin Programul Operațional Regional – Regio, a modernizat imobilul, însă i-a schimbat destinația asumată prin contractul cu autoritățile europene. Astfel, în clădire funcționează acum Colegiul Național de Fete “Buna Vestire“, o școală gimnazială cu internat care asigură educația pentru numai 12 eleve.

Ca să fie acoperită din punct de vedere legal, Arhiepiscopia Craiovei a apelat la un truc: școala gimnazială își desfă­șoară activitatea în sălile destinate în acte centrului social multifuncțional. Dotările cumpărate pe bani europeni sunt folosite pentru necesitățile Colegiului de Fete, dar în cazul unor verificări sunt prezentate ca aparținând în continuare de centrul social.

Angajamente nerespectate

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia (ADR) au comunicat „României libere“ că nu au fost informați privind schimbarea destinației fondurilor europene alocate Arhiepiscopiei. „În mod concret, s-a reabilitat, modernizat și dotat un imobil cu suprafața desfășurată de 700 mp. Prin refuncționalizarea imobilului din comuna Grădinari, realizarea de instalații sanitare, de instalații termice, de instalații de incendiu, unui bazin de retenție, o stație de epurare, amenajarea peisagistică a fost creat un centru social multifuncțional“, ne-a comunicat ADR Sud-Vest Oltenia, instituția care urmărește implementarea proiectelor finanțate din bani europeni.

Arhiepiscopia Craiovei a promis, în cererea de finanțare, că „activitățile desfășurate în cadrul centrului vor permite creșterea gradului de incluziune socială a copiilor dezavantajați, aceștia beneficiind de activități de protecție socială de recreere-socializare, educaționale, orientare școlară, consiliere socială și psihologică, dezvoltare a deprinderilor de viață în concordanță cu trăsăturile psihologice, situația personală, dorințele și aspirațiile fiecăruia în parte“. De cei 2,9 milioane de lei proveniți din fonduri europene ar fi trebuit să beneficieze, timp de cinci ani, copiii din Grădinari, dintre care „aproximativ 10% vor fi de etnie rromă“, potrivit ADR Sud-Vest Oltenia.

Autoritățile locale din Grădinari ne-au confirmat că Arhiepiscopia Olteniei și-a respectat doar pe hârtie angajamentele. Primarul Mihai Ioana a afirmat că nici la centrul multifuncțional, nici la colegiul de fete nu a fost acceptată vreo elevă săracă din comună. „Le-am spus să ne ia și nouă două-trei fete, ca să le schimbăm viața, dar nu au vrut“, a precizat Mihai Ioana.

„Nu știu de ce nu vor să primească copii de la noi, eu nu prea am avut tangențe cu ei. În comună sunt destui romi și majoritatea săraci, vai de mama lor. Clădirea e dotată cu calculatoare, cu tot. Dacă intrați în școala aia acolo, arată superb“, a menționat și viceprimarul Ionică Stanciu.

În fine, directoarea școlii generale din satul Petculești, care aparține de comuna Grădinari, a susținut că până acum nu ar fi primit nici o solicitare să trimită copii la școala gimnazială a Arhiepiscopiei Craiovei.

Unde sunt romii?

Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, IPS Irineu, fondatorul și principalul susținător al Colegiului Național de Fete „Buna Vestire“, a recunoscut, pentru „România liberă“, că nici o elevă din Grădinari nu a fost acceptată la școala bisericii. Dar, a afirmat mitropolitul, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că în comună nu există nici o fată de clasa a V-a care să corespundă condițiilor de admitere. IPS Irineu dorește ca respectivul colegiu să devină o școală de elită, prin urmare sunt selectate doar fete cu un înalt nivel de inteligență.

Pe de altă parte, pentru a ne demonstra că dotările achiziționate din fonduri europene există, mitropolitul ne-a condus personal prin clădirea reabilitată în care ar trebui să funcționeze, de fapt, centrul social multifuncțional. Cele mai multe uși, închise cu cheia, au fost deschise special pentru noi. Când l-am întrebat de ce e atât de pustie clădirea, IPS Irineu ne-a explicat că cele 12 eleve sunt plecate acasă, pentru weekend, iar centrul social are activități doar din când în când. Înalta față bisericească ne-a plimbat prin mai multe săli de clasă în care se aflau mobilierul și aparatura electronică și de sport cumpărată din fonduri europene. Dar unele săli de clasă arătau ca și cum nu ar fi fost folosite niciodată de la inaugurare.

Pe site-ul Colegiului Național de Fete „Buna Vestire“, aceleași încăperi, cu aceleași echipamente pe care era lipită eticheta Regio au fost prezentate ca aparținând școlii. După vizita noastră, portalul respectiv a fost închis, pe pagini apărând doar mesajul „maintanence mod“.

Mai mult, într-un reportaj difuzat recent de postul de televiziune Realitatea TV, însuși Mitropolitul Olteniei a susținut că aceleași spații și echipamente pe care se află eticheta Regio deservesc școala gimnazială și nicidecum centrul social.

Explicaţii contradictorii

IPS Irineu s-a apărat, în fața noastră, prin faptul că sălile de clasă și aparatura sunt utilizate periodic pentru a le oferi educație și mâncare copiilor săraci din Grădinari. Dar s-a încurcat în afirmații. Inițial a precizat că acest lucru se întâmplă săptămânal. „În fiecare săptămână le dăm de mâncare romilor de acolo. Eu nu pot să îi iau pe toți, dar noi respectăm proiectul european“, a menționat IPS Irineu. Ulterior, mitropolitul Olteniei a susținut că prezența copiilor săraci din Grădinari îngreunează cursurile școlii gimnaziale: „Avem un centru, dar nu vin permanent, pentru că noi avem fete în școală. E un colegiu acolo, care are o menire și sunt fete care învață carte acolo, sunt olimpice și nu se poate să stai așa acolo“.

Colegiul Național de Fete „Buna Vestire“ este menit a deveni o școală de elită pentru copiii săraci. Condițiile de admitere la această școală gimnazială sunt foarte stricte. Dincolo de faptul că fetele trebuie să provină din familii sărace, acestea trebuie să aibă o inteligență peste medie.

ADR Oltenia: „Vom solicita o clarificare“

Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia ne-a comunicat că va verifica informațiile prezentate în acest articol. „ADR SV Oltenia nu are informații potrivit cărora centrul social finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 a fost transformat în Colegiul Național de Fete «Buna Vestire». (….) În acest sens, vom solicita o clarificare beneficiarului proiectului, Arhiepiscopia Craiovei“, se arată într-un răspuns al instituției.

Cele mai citite

Cărucioarele pentru bebeluși – află ce model să alegi pentru a fi cel mai folosit accesoriu pentru micuțul tău

Procesul continuu de dezvoltare al tehnologiei nu a ocolit nici domeniul produselor pentru copii, unde, spre exemplu, cărucioarele pentru bebeluși au parcurs o...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă