12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialArgeş:15 din cele 18 persoane audiate în dosarul de contrabandă cu alcool...

Argeş:15 din cele 18 persoane audiate în dosarul de contrabandă cu alcool şi ţigări au fost arestate

Un număr de 15 din cele 18 persoane audiate în dosarul în care se fac cercetări pentru contrabanda cu alcool şi ţigări şi evaziune fiscală au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, iar celelalte persoane vor fi cercetate în libertate, decizia fiind luată, joi seară, de Tribunalul Argeş transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, cei 15 au fost introduşi în arestul IPJ Argeş, iar celelalţi trei, reţinuţi iniţial pentru 24 de ore în cazul cărora judecătorii au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă vor fi puşi în libertate în cursul serii de joi,.

Deciziile magistraţilor nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs.

Un număr de 18 persoane audiate mai multe ore în dosarul în care se fac cercetări pentru contrabandă cu alcool şi ţigări şi evaziune fiscală au fost reţinute, în noaptea de miercuri spre joi, de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în perioada noiembrie 2010 – august 2011 inculpaţii au comis mai multe infracţiuni de evaziune fiscală, contrabandă şi deţinere în afara unui antrepozit fiscal sau comercializare de produse accizate supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete.

Astfel, s-a stabilit că o parte dintre inculpaţi achiziţionau de la o fabrică ce avea punct de lucru în Târgovişte importante cantităţi de alcool etilic, produs în afara antrepozitului fiscal autorizat. Modalitatea de achiziţionare a produselor neaccizate se realiza prin intermediul unora dintre inculpaţi. Unii dintre inculpaţii, beneficiari ai alcoolului etilic astfel achiziţionat, transformau alcoolul în diferite băuturi de consum pe care ulterior le comercializau.

Potrivit probelor administrate în acest caz, cantităţile de alcool etilic erau intermediate cu predilecţie de către unul dintre inculpaţi şi erau transportate de alţi doi, ajutaţi de inculpaţi care aveau rolul de antemergători pentru a putea evita controlul autorităţilor. Astfel, o cantitate de 20.000 litri de alcool etilic care a fost transportată prin nouă deplasări a produs bugetului de stat un prejudiciu de 600.000 lei prin neplata accizelor.

După ce fabrica respectivă şi-a încetat activitatea, o parte dintre inculpaţi s-au orientat în special către furnizori clandestini de alcool etilic produs în instalaţii artizanale. Pe lângă activitatea ilegală de comercializare a alcoolului etilic, unii inculpaţi erau implicaţi în comercializarea de ţigări, cunoscând că acestea provin din contrabandă, precum şi în producerea de ţigări în afara antrepozitului fiscal. Ţigărilee erau produse în instalaţii manuale şi comercializate către diferite persoane.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste cinci milioane de lei.

Sursa citată precizează că, în urma celor 51 de percheziţii făcute în cursul zilei de luni în locaţiile în care acţionau inculpaţii au fost descoperite cantităţi semnificative de alcool şi tutun, dispozitive pentru confecţionarea de ţigări, o instalaţie artizanală pentru producerea alcoolului, ţigări, precum şi importante sume de bani.

Conform Parchetului ICCJ, la formularea propunerii de arestare procurorii au avut în vedere circumstanţele reale în care au fost săvârşite faptele, numărul mare de persoane implicate şi frecvenţa cu care au fost săvârşite faptele. S-a considerat, de asemenea, că, prin crearea unor circuite de comercializare a alcoolului etilic şi a ţigaretelor fără autorizarea organelor statului, cu consecinţa prejudicierii considerabile a bugetului de stat, inculpaţii au manifestat o sfidare la adresa ordinii publice.

Cele 51 de percheziţii de miercuri dimineaţă au avut loc în Capitală şi în nouă judeţe.

Conform anchetatorilor, gruparea de contrabandişti de alcool şi ţigări acţiona în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Olt, Braşov, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

În urma percheziţiilor, 49 de persoane au fost duse la audieri.

La descinderile care au avut loc la domiciliile învinuiţilor şi la sediile societăţilor comerciale administrate de aceştia au fost descoperite o instalaţie artizanală de producţie de băuturi alcoolice spirtoase neautorizată, nouă dispozitive pentru confecţionarea de ţigarete neautorizate, 13.000 de litri de alcool (alcool etilic), 230.120 de ţigarete fără banderola de marcaj, aproximativ 400 de kilograme de tutun, suma de 120.000 de lei şi 38.700 de euro.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă