0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialArdeleni in fruntea inteligentei mondiale

Ardeleni in fruntea inteligentei mondiale

Si desteptii au olimpiadele lor. Una dintre competitiile cele mai puternice de pe planeta in ceea ce priveste "materia cenusie" este World's Smartest Person Challenge, organizata de "High IQ Society", organism mondial care are acelasi scop ca si "surata" sa, "Mensa", si anume identificarea celor mai inteligenti oameni din lume si stimularea acestora. La editia din acest an printre finalisti se numara si patru romani, din care trei sunt ardeleni.
"The International High IQ Society" a fost fondata in spiritul academiilor si al saloanelor in care se reuneau odinioara intelectualii in perioada iluminista. Comunitatile de intelepti si autodidacti se dedicau artelor si stiintelor, iar membrii lor proveneau din toate paturile sociale si din toate profesiile. Cu timpul, aceste comunitati s-au imprastiat si regrupat in sectoarele de cercetare de pe langa universitati prestigioase, dar mai ales pe langa organisme private si publice de cercetare.
Totodata, "The International High IQ Society" ia ce e mai bun din acea perioada de aur: toleranta, angajarea morala si credinta in libertatea ideilor, incercand sa le adapteze vremurilor moderne. Azi, odata cu evolutia tehnologiei informatiilor, saloanele de odinioara s-au mutat si pe Internet.
Spre deosebire de "Mensa" – singura organizatie a "desteptilor" care are o filiala si in Romania si care organizeaza periodic sesiuni de testare a IQ-ului – societatea "High IQ" are mai multe criterii de admitere si e ceva mai implicata social.

Ardealul in frunte

La "World's Smartest People Challenge" s-au inscris in acest an 32.475 de participanti din toate tarile. Dupa un test greu, cu 25 de intrebari de logica, in finala au ajuns doar 48 de participanti. Printre ei se numara si cei patru romani: Calin Dan Supiala din Lipova (judetul Arad), Silviu Hrehoret din Timisoara, Silvia Deak din Cluj si un elev de liceu, Ionita Andrei Lucian.
Pentru o mai buna departajare, toti cei 48 de finalisti au fost supusi unui baraj din sapte intrebari, pe care romanii l-au trecut cu brio. Nu trebuie ignorat faptul ca toti cei patru finalisti sunt membri sau eligibili "Mensa". "Concursul a fost pe Internet. Miza nu e una financiara. 500 de dolari pentru locul I, iar pe locul I sunt opt finalisti, asa ca banii se impart intre ei. Asa ca nu e o chestiune financiara. Am participat de distractie si sa vedem pe unde ne situam. Oricum Romania s-a pozitionat extrem de bine in comparatie cu alte tari participante. Am ajuns toti patru in primii 30 de participanti. Un lucru este cert. Toti finalistii sunt admisi automat si in societatea High IQ", a declarat finalistul Calin Dan Supiala.
Potrivit ardeleanului, care este si membru "Mensa", "gandirea mai "lenta" ardeleneasca nu e un model cultural, dar si daca ar fi asa, exista situatii in care nu viteza conteaza, ci numarul de pasi care pot fi facuti mental in rezolvarea unei probleme, adica profunzimea analizei prospective".

Clubul inteligentilor din Romania

Membrii "Mensa" provin din toate domeniile si paturile sociale: de la staruri porno, ciobani, soferi de TIR la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori si oameni de stiinta la pompieri, de la oameni care traiesc din ajutor social la multi-milionari. Singurul criteriu de admitere in "Mensa" este obtinerea unui scor care plaseaza aplicantul in procentul de 2 la suta din esalonul superior al populatiei. Adica minim 132 de puncte.
Acest rezultat trebuie obtinut intr-un test de inteligenta aprobat de "Mensa". Candidatii trebuie sa raspunda la 36 de intrebari in 40 de minute. In functie de numarul de raspunsuri corecte se stabileste coeficientul de inteligenta. Pentru ca cineva sa fie admis in organizatie acesta nu trebuie sa greseasca mai mult de 6 raspunsuri.
"Mensa" constituie un fel de club al inteligentei. Membrii fac schimb de probleme de logica, se intalnesc on-line la un sah sau bridge, discuta pe chat. In data de 4 august 2006 in "Mensa" Romania erau oficial 48 membri. Cu 41 mai multi decat in noiembrie 2004, cand in organizatie mai ramasesera doar 7 membri, restul de pana la 300 emigrand peste granite.

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă