29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialARAS le cere candidaților la primării să spună ce măsuri vor lua...

ARAS le cere candidaților la primării să spună ce măsuri vor lua pentru persoanele vulnerabile

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) le-a transmis candidaților la Primăria Capitalei și la primăriile de sector o scrisoare deschisă, în care i-a întrebat ce programe au în vedere pentru persoanele vulnerabile, care se află pe străzi. 

”Una dintre problemele cu care se confrunta Bucurestiul este numarul mare de persoane care traiesc la limita saraciei, fiind afectate de boli cronice, stigmatizare si izolare sociala. Conform OUG 162/2008, asigurarea de servicii sociale si medicale pentru aceste persoane se afla in responsabilitatea autoritatilor locale. ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA este activa din 1992 in oferirea de servicii pentru aceste persoane si in apararea dreptului lor la servicii medicale si sociale. Prin urmare, dorim sa aflam ce veti face, daca sunteti ales, pentru cetatenii vulnerabili. De ce este important si urgent un raspuns? Pentru ca Mihai a facut in penitenciar tratament pentru dependenta de droguri, dar in libertate nu are acces la tratement pentru ca nu are asigurare medicala. Pentru ca Vasile are TBC si este infectat cu HIV, dar sta pe strada si nu are acces la tratament pentru ca spitalul i-a spus ca trebuie sa plateasca asigurarea medicala din urma, pe ultimele 6 luni. Pentru ca Ionela nu a fost primita in adapostul de noapte public pe motivul ca este insarcinata, iar adapostul nu are servicii medicale. Pentru ca Maria, care are 72 de ani si sufera de o boala cronica, nu poate fi primita in caminul de pensionari pentru ca nu sunt locuri, iar serviciile de ingrijire la domiciliu asigura doar tratament medical, nu si ingrijire personala.”, se arată în scrisoarea ARAS. 

Citește și: Incognito. Adăposturile groazei pentru oamenii străzii: ”Te umpli de păduchi și bube”

Totodată, Asociația Română Anti-SIDA i-a invitat pe candidați să meargă pe teren, să îi cunoască pe oamenii vulnerabili.  

La nivelul lui 2015, aproximativ 5.000 de oameni fără adăpost trăiau pe străzile din Capitală, potrivit unei statistici a Primăriei Bucureşti. Dintre aceştia, doar 1% beneficiază de ajutor social legal, restul de 99% supravieţuiesc din muncă la negru. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă