19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecial„Aranjamentele“ florale ale Mafiei

„Aranjamentele“ florale ale Mafiei

Cocaină şi flori. În Italia este în curs o amplă anchetă privind activităţile ilicite ale ’Ndranghetei şi reţelelor sale tentaculare, în cadrul căreia au fost arestate persoane implicate în traficul de droguri, potrivit Reuters. Maestră în extorsiunea de fonduri şi răpiri în anii ’70, organizaţia criminală, care se compune din circa 160 de clanuri patriarhale, şi-a diversificat activităţile în traficul de cocaină la finele secolului trecut, înainte de a deveni principalul importator în Europa. Astăzi, este prezentă în ţări de pe cinci continente. Succesul în traficul cu cocaină a catapultat ’Ndrangheta peste rivala ei siciliană, Cosa Nostra, ca putere şi bogăţie.

Doi florari din Amsterdam sunt în prezent acuzaţi de judecătorii italieni antimafia că fac parte din traficul ’Ndranghetei cu droguri. Primul, Vincenzo Crupi este căsătorit cu fiica lui Ntoni, adevărat simbol al crimei organizate italiene. Acest gangster, născut în 1902, a domnit asupra ’Ndranghetei până la assinarea lui în 1975. Atunci, un comando a tras asupra septuagenarului Ntoni, când acesta juca petanque, ca în fiecare zi. Asasinatul a declanşat un război sângeros între clanurile mafiote care a costat viaţa a 233 de persoane în trei ani. Al doilea, Vincenzo Macri, este fiul celebrului boss. Potrivit anchetei agenţiei Reuters, Crupi şi-a început afacerea într-un cartier periferic din Amsterdam în anii 1990, înainte să i se alăture cumnatul său, în 2002. Acesta era binecunoscut de justiţie – tocmai ieşise dintr-o închisoare din SUA, unde fusese condamnat pentru trafic de stupefiante.

Sub acoperire

Cei doi Vincenzo nu trezeau nici o suspiciune, trăind discret în Amsterdam, sosind devreme la lucru şi plecând seara, târziu. Doi oameni de afaceri obişnuiţi, precizează poliţia, dar făceau parte din clanul Commisso. Crupi a lansat „un business cu flori pentru că era acoperirea ideală pentru ’Ndrangheta, permiţându-i să aducă droguri de peste mări“. Amsterdamul este ideal situat pentru recepţionarea „schnoufului“ din America de Sud şi apoi reexpedierea lui discretă spre Europa. Adevărata profesiune a celor doi era practic de nedetectat.

La mijlocul anilor 2000, societatea lui Crupi trimitea un camion pe zi în Italia. Apoi volumul a scăzut, dar societatea a continuat să trimită mai multe camioane săptămânal şi se poate închipui ce reprezintă asta în termeni de greutate a cocainei. În convorbirile telefonice ascultate de poliţie, cei doi Vincenzo vorbeau în dialect calabrez şi în limbaj codat, pentru a desemna operaţiunile viitoare.

După o supraveghere de luni de zile, poliţia a lansat o vastă operaţiune, 50 de persoane au fost arestate în acest dosar după vara anului 2014. Vincenzo Crupi a fost arestat în septembrie trecut şi a fost închis şi bineînţeles, susţine că este nevinovat. Macri este căutat în continuare. Expediţiile lor din Amsterdam pentru ’Ndrangheta sunt considerate „vârful icebergului“, pentru poliţia italiană fiind vorba de una din cele mai mari lovituri date mafiei din ultimii ani.

Poliţia şi procurorii declară că acest caz pune ’Ndrangheta într-o lumină nouă şi evidenţiază modul în care şi-a întins tentaculele din sudul Italiei spre zeci de ţări de pe cinci continente. „’Ndrangheta este o marcă de comerţ, o garanţie“, declară David Ellero, şeful brigăzii Europol pentru crima organizată, la Haga.  

’Ndrangheta a devenit unicul şi cel mai mare importator de cocaină în Europa.

Cele mai citite

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în...
Ultima oră
Pe aceeași temă