12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAradul, cuprins de febra gazelor de şist

Aradul, cuprins de febra gazelor de şist

Aradul, care vinde apă potabilă în Ungaria, ar putea să ajungă în situaţia în care nu va mai exploata acest zăcământ. Acest lucru este posibil din cauza prospecţiunii gazelor de şist din zona Curtici. Mircea Purcaru, preşedinte al Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea V Vest, cere dezbateri pe tema prospecţiunii gazelor de şist, pentru că arădenii trebuie să ştie la ce pericole se pot expune. Ei au parte de riscul ca pe conductele de apă, să curgă… gaz.

Dezbateri pentru gaze

În judeţul Arad, spune Mircea Purcaru, în zona Curtici, MOL Ungaria este concesionar pentru prospecţiuni petroliere. Pentru prospecţiuni, concesionarul este obligat să ceară acordul proprietarilor terenurilor, dar pentru exploatare, nu. „În partea de vest a judeţului, concesiunea este făcută de către MOL Ungaria, companie care are tot interesul să exploateze. Dacă proprietarii de terenuri le dau acestora dreptul de a prospecta şi se găsesc zăcăminte, oamenii vor avea de suferit pentru că vor fi expropriaţi de pe acele terenuri de către stat”, a declarat Mircea Purcaru. El a explicat că dacă va fi găsit un important zăcământ de gaze, compania maghiară va trece la exploatarea acestuia însă proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi la preţurile stabilite de lege, care sunt mult mai mici decât cele ale pieţei. În Curtici, a mai existat de curând un asemenea scandal legat de expropierea terenurilor unor cetăţeni, pentru lucrări de întreţinerea căii ferate. De asemenea, pot apărea diverse probleme, inclusiv a infestării apei potabile. La robinetele arădenilor, în locul apei potabile, ar putea să curgă… gaz. „Traseul fracturii nu poate fi prevăzut cu exactitate, astfel că există pericolul ca acest gaz să ajungă în apa de adâncime, adică în apa potabilă. Întreaga chestiune trebuie bine gândită şi cântărit ceea ce se va întâmpla în viitor. De aceea, consider că sunt necesare dezbateri publice vizavi de această chestiune”, a declarat Mircea Purcaru. Mai mult, existenţa zăcământului de gaze de şist în vestul ţării nu înseamnă scăderea preţului la gaze, aşa că arădenii ar putea rămâne cu deranj, cu probleme şi cu gaz scump.

Aradul vinde apă Ungariei

Aradul va face bani frumoşi, prin exportul de apă. Consiliul Judeţean Arad, împreună cu cel din judeţul Bekes, Ungaria, au înfiinţat o firmă cu capital mixt, care va avea ca obiect de activitate vânzarea apei româneşti peste graniţă. Exportul de apă se va face prin Societatea Aqua Trans Mureşul SA, cu capital mixt româno-maghiar. Fiecare parte deţine 50% din această firmă, care concesionează 20 de foraje. Partea ungară a solicitat 30.000 de metri cubi de apă pe zi. Aradul foloseşte în acest moment 30 % din disponibilul de apă potabilă din judeţ. Urmează ca 30 % să fie furnizat în Ungaria, iar judeţului Arad să-i rămână o rezervă de 40 %, conform normelor de siguranţă impuse de standardele Uniunii Europene.

Apa de Arad, la fel de bună ca Borsecul?

Calitatea foarte bună a apei arădene a făcut ca vecinii maghiari să recurgă la import. „Specialiştii noştri au constatat că apa noastră de la Arad este cea mai bună apă din ţară, o apă pură de izvor nefiind necesare tratamente special, deosebite pentru a putea fi consumată. Dacă aceasta ar fi mineralizată ea ar putea concura oricând cu vestita apă minerala Borsec”, a declarat Mircea Purcaru, preşedinte al Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea V Vest. Specialiştii în ape minerale consideră, însă, aberantă această comparaţie, fără însă să nege faptul că apa din Arad are o calitate mai bună decât cea din Ungaria.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă