14.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialArabia Saudită se pregătește de război cu Libanul și Iranul

Arabia Saudită se pregătește de război cu Libanul și Iranul

Ministrul saudit al Afacerilor din Golf, Thamer al-Sabhan, a declarat că atacul cu rachetă asupra aeroportului din Riad, care a avut loc sâmbătă seara, atribuit rebelilor Houthi din Yemen, este o manevră a organizației Hezbollah echivalentă cu o declarație de război.

„Guvernul libanez a declarat război Arabiei Saudite și trebuie să-și asume acest lucru”, a precizat ministrul saudit. Premierul libanez a demisionat, motivând că este ținta unui complot de asasinare, pus la cale de Hezbollah, cu susținerea Iranului. Aflat la Riad, Saad al-Hariri a declarat că nu există nicio șansă pentru o politică echilibrată în Liban, atâta timp cât este dominată de gruparea Hezbollah, aripa politică și militară. Totodată, ministrul saudit de Externe, Adel Jubeir, a acuzat Iranul că „a orchestrat un act de război” împotriva Arabiei Saudite, prin rebelii Houthi din Yemen, pe care îi înarmează și-i sponsorizează. „Vrem să evităm un război cu Iranul, dar această țară violează toate normele internaționale. Trebuie să spunem Iranului că <de ajuns înseamnă de ajuns!>”, a precizat Jubeir.

Tirul cu rachetă balistică asupra aeroportului internațional de la Riad al forțelor rebele yemenite susținute de Iran a fost catalogat de organizația Human Rights Watch (HRW) ca „o crimă de război”. „Lansarea la întâmplare a unei rachete balistice spre un aeroport dedicat în principal zborurilor civile este o posibilă crimă de război”, se arată în comunicatul HRW.

La rândul său, Iranul se pregătește în secret pentru un război cu state din Golf. Ayatollahul Ali Khamenei a operat schimbări la vârful armatei. Generalul de brigadă Mohammad Hossein Dadras a fost numit adjunctul șefului Marelui Stat Major, pentru a pregăti operațiunile de război. Amiralul Hossein Khanzadi a fost numit comandant al Marinei, în locul amiralului Habibollah Sayyari, care va conduce coordonarea operațională în cadrul Armatei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă