Aproape trei sferturi (mai exact 74%) dintre românii apți de muncă știu o a doua limbă în afară de cea natală, relevă datele Eurostat, preluate de World Economic Forum.
Procentul este peste media UE, de 66%, și de două ori mai mare decât cel înregistrat în rândul ungurilor (37%) și bulgarilor (39%). De altfel, Ungaria și Bulgaria se situează pe ultimele locuri ale acestui clasament realizat la nivel european. Pe antepenultima poziție, dar la mare distanță de cele două țări foste comuniste, se află Spania, cu 51%.
La polul opus, cei mai buni cunoscători de limbi străine sunt luxemburghezii: 99% dintre locuitorii cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani ai Marelui Ducat stăpânesc o a doua limbă. Podiumul continuă cu Lituania (97%) și Letonia (95%), lucru explicabil, din moment ce cele două țări baltice au făcut parte din URSS și locuitorii lor știu rusește.
Peste media UE se situează țările nordice, dar și Slovenia, Slovacia, Malta, Cipru, Austria și Germania. Surprinzător este faptul că Belgia, țară în care se află sediile majorității instituțiilor europene, dar și cartierul general al NATO, se află în a doua parte a clasamentului, cu un procent de numai 58%.