11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAproape 160 de infractiuni in numai doua luni

Aproape 160 de infractiuni in numai doua luni

» Zeci de persoane salvate de la inec, sute de infractiuni, mii de sanctiuni si bunuri confiscate in valoare de zeci de milioane de lei.

» Acesta este bilantul sezonului estival al fortelor de ordine din Constanta.

Purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta, Marius Niculescu, spune ca in acest sezon estival s-au confruntat cu noua cazuri de salvare pe mare in care au fost implicate peste 40 de persoane. Tot in aceasta perioada, politistii de frontiera constanteni au stabilit ca aproape 200.000 de cetateni straini si romani au intrat in tara, iar mai mult de 220.000 au iesit. De la inceputul lunii mai pana la sfarsitul lunii iulie au fost constatate aproape 160 de infractiuni, peste 600 de contraventii, in valoare de peste 200.000 de lei, iar numarul de vize acordate in punctele de trecere a frontierei s-a ridicat la 79.

Bunurile confiscate impreuna cu vamesii constanteni se ridica la aproape 30 de milioane de lei, iar cele confiscate doar de politia de frontiera au o valoare de peste 70.000 de lei. Marius Niculescu afirma ca in aceasta vara au fost depistate cinci masini furate, numarul autoturismelor intrate in tara se ridica la peste 44.000, iar al celor iesite este de aproape 50.000. Numarul navelor intrate in porturile constantene se ridica la aproape 1.400 de nave, iar alte 1.300 figureaza in evidentele portuare ca fiind iesite.

Infractiuni la frontiera
La randul lor, reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, spun ca au fost constatate din 15 mai pana la sfarsitul lunii august peste 130 de infractiuni, iar numarul contraventiilor se ridica la aproape 700, cu o valoare de aproape 250.000 de lei. Purtatorul de cuvant al institutiei, comisarul-sef Adrian Burcea, spune ca, impreuna cu vamesii constanteni, s-au confiscat in sezonul estival 2008 bunuri in valoare de aproape 45 de milioane de lei. Valoarea marfurilor diverse confiscate se ridica la aproape 30 de milioane de lei, a bunurilor de incaltaminte la peste 14 milioane lei, a tigarilor la peste 130.000 mii lei.

In aceeasi perioada s-au confiscat doua kilograme de bijuterii din aur si o jumatate de tona de peste. Adrian Burcea mentioneaza ca politistii de frontiera, impreuna cu comisarii Garzii Financiare Constanta, au confiscat zahar si imbracaminte pentru care nu existau documente de provenienta de aproape 55 de milioane de lei. Reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta au rezolvat in vara anului 2008 aproape o mie de litigii, iar numarul misiunilor proprii se ridica la aproape 20.000.

Jandarmii, la raport
La asigurarea ordinii si linistii publice pe litoralul romanesc au mai contribuit in acesta vara si lucratorii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta.
Astfel ca in perioada iunie–august au fost constatate cinci infractiuni, au fost aplicate aproape 300 de sanctiuni, in valoare de peste 71.000 de lei, iar pe ordine si siguranta publica au fost aplicate 10 amenzi pentru parcarea autoturismelor pe plaja. Infractiunile constatate au fost: talharie, furt calificat, abuz de incredere si tentativa de furt. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, Livius Iordanescu, spune ca zona de competenta a jandarmilor din IJJ este plaja Modern, portul Tomis, zona Cazinoului si zona Acvariului. Traficul in aceste zone asigurate de jandarmii IJJ a fost de cel putin 2.000 de persoane pe zi, majoritatea fiind constanteni.

» Amenzi la Rutiera
Deloc de neglijat au fost si patrulele Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, care au asigurat ordinea si linistea publica pe litoralul romanesc. Purtatorul de cuvant al institutiei, Radu Croitoru, spune ca in perioada iunie–august a acestui an numarul infractiunilor este asemanator cu cel de anul trecut, aproape 280. Dintre acestea, numarul furturilor produse in aceasta vara este identic, predominand furturile din auto si hoteluri. Valoarea amenzilor se ridica la aproape
2,5 milioane lei.

» Ultima zi
La sfarsitul saptamanii, echipele detasate de la toate inspectoratele de politie din tara s-au intors in orasele de domiciliu. Astfel, pentru cei 330 de politisti detasati pentru luna august pe litoralul romanesc, duminica a fost ultima zi de munca. Tot atunci s-au intors la scoala de agenti de politie Vasile Lascar de la Campina si cei 200 de elevi detasati tot pe perioada verii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă