12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAportul de minerale, obligatorii pentru o alimentație sănătoasă

Aportul de minerale, obligatorii pentru o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, nutriționiștii atrăgând atenția asupra carențelor de minerale.

„Trebuie să le acordăm mineralelor, și dietei echilibrate în general, o atenție deosebită pentru că ali-mentația sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, permițând menținerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv, care acțio-nea-ză în mod permanent, nu doar tranzitoriu și temporar’’, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu pentru Agerpres.

Potrivit specialistului, ca și la vitamine, și la minerale carența se poate datora fie lipsei lor în cantitate suficientă în dietă, fie unor tulburări de utilizare sau de metabolism.

Lygia Alexandrescu a vorbit despre cele mai cunoscute minerale care se găsesc în mod uzual în cantitate mai mică decât cea necesară în organism. Ea a explicat că tulburările carențiale produse de fier sunt cele mai frecvente și apar în special în perioadele în care nevoile organismului sunt mult crescute: creștere, eforturi fizice, sarcină, alăptare. Caren-ța de fier duce la tulburări caracteristice – scădere a cantității de hemoglobină, anemii sau tulburări metabolice. Alexandrescu a punctat că în aceste cazuri dieta trebuie să conțină alimente bogate în fier: ficat, rinichi, inimă, mușchi, gălbe-nuș de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdețuri (spanac, urzici, varză, pătrunjel), iar doza zilnică recomandată de fier este de 12 mg. Totodată, specialistul arată că lipsa de calciu se manifestă prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos și la tulburări ale sistemului neuromuscular. În acest sens se va impune un regim alimentar care să fie bogat în alimente care aduc calciu utilizabil, dar care conțin și ceilalți factori de nutriție cu rol în osteogeneză: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se găseș-te în cantitate mare în brânzeturi, lapte dulce și bătut, iaurt, legume uscate, nuci, varză, conopidă, portocale, pătrunjel etc. Doza zilnică recomandată de calciu este de 1 g.

Tulburări nervoase

În ceea ce privește fosforul, Lygia Alexandrescu spune că este un factor de nutriție cu acțiune dinamică în metabolismul protidic, glucidic și lipidic și cu acțiune plastică (intră în componența sistemului nervos central și periferic). În opinia specialiștilor, deficitul acestui mineral poate produce tulburări nervoase, musculare și osoase, însă o dietă bogată în fosfor poate ameliora aceste tulburări. Alimentele bogate în -fosfor sunt: gălbenușul de ou, peștele, carnea, icrele, brânzeturile, dar și legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile și fructele proaspete. Doza zilnică recomandată de fosfor este de 1,2-1,5 g. Lygia -Alexandrescu arată că iodul este factorul de nutriție necesar metabolismului general și funcționării glandei tiroide. El se află în cantități extrem de mici în alimentele uzuale, însă peștele, stridiile, creveții, algele marine sunt bogate în iod. Potrivit specialiștilor, iodul organic din alimente nu se pierde în timpul gătirii. Există și o serie de legume cu acțiune antitiroidiană sau gusogenă: conopida, broccoli, varza, iar doza zilnică recomandată de iod este de -150-200 U.I.

Apa vie

Experta în nutriţie Cynthia Sass spune că o soluție pentru un regim alimentar sănătos este aceea de a urma o serie de reguli simple, cum ar fi includerea fructelor şi legumelor în meniul fiecărei mese de peste zi. Pe lângă creşterea aportului de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, consumul de fructe şi legume de cel puţin cinci ori pe zi este legat de un risc scăzut de instalare a unei serii de boli -cronicie, precum maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer. În plus, fructele şi legumele pot lua locul unor alimente mult mai bogate din punct de vedere caloric, ceea ce ajută la menţinerea unei greutăţi normale, informează huffing-tonpost.com, citat de Mediafax.

Apa trebuie să fie principala băutură de peste zi. Potrivit unui studiu publicat în American -Journal of Nutrition, persoanele care consumă, în general, mai multă apă, în detrimentul sucurilor, băuturilor alcoolice şi al celor acidulate, tind să aibă o dietă mai sănătoasă, inclusiv mai bogată în fibre şi mai săracă în zahăr, şi să consume mai puţine alimente foarte bogate în calorii. Pe lângă faptul că menţine un nivel al hidratării sănătos, apa ar putea fi de ajutor în slăbit, scăzând apetitul şi crescând nivelul metabolismului.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă