22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAniversare „Horia Andreescu 70“, la Ateneu

Aniversare „Horia Andreescu 70“, la Ateneu

Unul dintre cei mai importanți dirijori români contemporani, Horia Andreescu, împlinește astăzi  70 de ani. Filarmonica "George Enescu" îl aniversează pe dirijorul principal al instituţiei, prin două concerte "Horia Andreescu 70", susținute de Orchestra și Corul Filarmonicii, care vor avea loc, joi şi vineri, pe 20 şi 21 octombrie, de la ora 19.00. La pupitru se va afla dirijorul aniversat, iar programul include „Suita nr. 2”, de George  Enescu şi "Simfonia nr. 9”, de Ludwig van Beethoven. Dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner.

„Maestrul Horia Andreescu  rămâne unul dintre cei mai importanţi dirijori români, care au marcat semnificativ viaţa muzicală  a timpului nostru.  Personalitate de anvergură, muzician de vocaţie, maestrul îşi păstrează o tinereţe şi o energie pe care le transmite prin muzica pe care o slujeşte cu fidelitate”, spune Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Concerte regal cu Enescu și Beethoven

„Vârsta de 70 de ani nu înseamnă nimic pentru mine.  Glumesc acum, cartea mea de identitate expiră în 2051. Câteodată uit că e ziua mea. Ma bucur de multe daruri: dirijez, studiez partituri, am o activitate academică, lucrez cu studenții, călătoresc, mă bucur de muzică, mă bucur de tot ceea ce este bun și frumos în jurul meu. Ce mi-aș putea dori mai mult? Sunt fericit că voi susține cele două concerte aniversare la Ateneul Român”, a declarat dirijorul Horia Andreescu.

’Nu am ales programul întâmplător. Enescu și Beethoven sunt două jaloane importante în viața mea ca muzician, sunt puncte centrale în lumea mea muzicală. M-am raportat la acești compozitori pentru a-mi creea o identitate artistică. Mergând mult în străinătate, mi-am dat seama că lumea de afară te asociază cu locul de unde vii ca artist.  Astfel, inevitabil, am ajuns la Enescu, m-am identificat cu el ca artist român.

De ce am ales și Beethoven? Nu aveam cum să-l ocolesc. Te impresionează forța cu care Beethoven găsește niște rezolvări extraordinare din motivele și temele pe care le folosește. Compozitorul ne aduce o lume, o sinteză la care el a ajuns și de la care s-au deschis drumuri noi. Este imposibil să nu te capteze muzica lui Beethoven. Compozitorul nu-ți povestește o catastrofă, ci chiar o trăiește la finalul Simfoniei nr. 9”, a subliniat artistul aniversat Horia Andreescu.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...
Ultima oră
Pe aceeași temă