10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAnim’est cu filme din Vest

Anim’est cu filme din Vest

» Cea de-a treia editie a Festivalului International de Animatie Anim’est se va desfasura la Bucuresti intre 3 si 12 octombrie, la cinematografele Scala si Elvira Popescu, si aduce 300 de proiectii.

» Bill Plympton, Juan Pablo Zaramella si John Dilworth, trei animatori de talie internationala, doi dintre ei nominalizati la Premiile Oscar, vor fi prezenti la festival si vor sustine seminarii speciale.

» Programul competitiv se anunta, anul acesta, mai efervescent decat cel din afara competitiei, care include cele mai premiate lungmetraje si scurtmetraje internationale din ultimii doi ani.

Anim’est-ul de anul acesta le-a pregatit iubitorilor de animatie o editie speciala cu filme-vedeta, premiate la marile festivaluri, invitati speciali, un total de aproape 300 de proiectii de scurtmetraje si lungmetraje, majoritatea in premiera in Romania.
Nu doua, ci trei jurii vor analiza anul acesta filmele din cele cinci sectiuni competitive: lungmetraj, scurtmetraj, animatii studentesti, scurtmetraje romanesti, videoclip & advertising. Pentru prima data pana acum, programul competitiv se anunta a fi chiar mai spectaculos decat cel din afara competitiei, care – prin traditie – include cele mai interesante si premiate lungmetraje si scurtmetraje internationale din ultimii doi ani.
Anim’est mai aduce in premiera in atentia publicului si, mai ales, a specialistilor un eveniment provocator pentru animatia europeana. Balkanimation va fi un seminar international cu proiectii, care isi propune sa analizeze starea filmului de animatie din Balcani. Vor fi prezente la aceasta masa rotunda personalitati din Croatia, Grecia, Slovenia si Romania.

Invitatul special al festivalului din acest an va fi animatorul independent – de doua ori nominalizat la Oscar – Bill Plympton, care va prezenta in premiera publicului roman cel mai recent lungmetraj al sau, "Idiots and Angels". Ca in fiecare an, Anim’est prezinta integral filmografia unui autor, in prezenta acestuia. Il veti putea cunoaste si veti putea urmari filmele unuia dintre cei mai interesanti animatori contemporani, argentinianul Juan Pablo Zaramella. Printre cei peste 20 de invitati de anul acesta se numara si John Dilworth, creatorul celebrului "Courage the Cowardly Dog" si invitatul de onoare al primei editii Anim’est. El se intoarce la Bucuresti cu un seminar pe tema "Eliberarea subconstientului prin animatie".
Printre sutele de animatii oferite publicului tanar si adult in cele doua weekenduri de festival vor exista si proiectii pentru copii, de la orele 12.00 si 14.00, in fiecare sambata si duminica.
Toti participantii la festival, oaspeti sau spectatori, sunt invitati sa se cunoasca mai bine in fiecare seara la Clubul Festivalului, care anul acesta va fi Frame.
Anim’est este primul festival de film care a pus deja la dispozitia spectatorilor sistemul online de bilete, prin www.bilet.ro, ce permite spectatorilor sa achizitioneze in avans un numar nelimitat de bilete. La editia aceasta, organizatorii pun la dispozitia publicului doua tipuri de abonamente: cel pentru zece proiectii (50 de lei) si Festival Pass-ul (100 de lei).

Nume grele ale animatiei

Bill Plympton
Bill Plympton va sustine pe 7 octombrie un masterclass de animatie la Bucuresti. Pe 8 octombrie, la cinema Scala, regizorul va prezenta publicului roman, in premiera, cel mai recent lungmetraj al sau, "Idiots and Angels".
Nascut in 1946 in Portland, Plympton a devenit unul dintre cele mai celebre nume din istoria animatiei o data cu nominalizarea la Oscar pentru Cel mai bun film de animatie, in 1988, a celebrului sau scurtmetraj "Your Face". Inainte de a-si incepe cariera de animator, Bill Plympton a lucrat ca ilustrator si a publicat in numeroase reviste: The New York Times, National Lampoon, Playboy, Rolling Stone, Vogue, The Village Voice si Vanity Fair. In era CGI, Plympton a preferat sa ramana fidel tehnicilor clasice si sa epateze prin tusa umana pe care o da imperfectiunea desenelor manuale.

Aceasta pasiune l-a facut primul animator care si-a desenat singur fiecare cadru al unui lungmetraj. Personajele lui, oameni, obiecte sau animale, se metamorfozeaza in caricaturi hidoase, fac gesturi exagerate si apartin de multe ori unei lumi a absurdului. Scurtmetrajele abuzeaza de sex, violenta, mesaje incorecte politic si mult umor, Plympton fiind supranumit "Tarantino al animatiei".
In peste 30 de ani dedicati animatiei, a realizat opt lungmetraje (dintre care sase de animatie: "The Tune", "Mondo Plympton", "I Married a Strange Person", "Mutant Aliens", "Hair High", "Idiots and Angels") si peste 30 de scurtmetraje, filme pentru televiziune, clipuri publicitare si videoclipuri pentru Madonna, Kanye West, Peter Himmelman sau Weird Al Yankovic. In 2005 a fost nominalizat din nou la Oscar, de aceasta data pentru scurtmetrajul "Guard Dog".

Juan Pablo Zaramella
Zaramella s-a inceput cariera de regizor de filme de animatie lucrand la spoturi publicitare. In 1998 a debutat ca ilustrator si grafician la publicatia Clarin, lucrarile sale fiind premiate de SND (Society of New Designs).  Din 2000 este creator independent de scurtmetraje de animatie, impreuna cu sotia sa, Silvina Cornillon, iar filmele sale au primit zeci de premii la festivaluri din lumea intreaga. Castigator al Premiului Publicului la Anim’est 2007 pentru cel mai recent scurtmetraj al sau, "Lapsus", Zaramella revine acum la Bucuresti cu exemple din cariera sa de publicitar si cu toate scurtmetrajele pe care si-a pus semnatura. Autorul va face parte si din Juriul International Anim’est care va decide castigatorii competitiilor de lungmetraj si scurtmetraj.

John Dilworth
Duminica, 5 octombrie, John Dilworth va prezenta la cinema Scala un program special, "The Dirdy Birdy: Eliberarea subconstientului prin animatie". El va vorbi despre animatie ca mijloc de sondare a subconstientului si va oferi exemple din filmele sale create prin "automatism".
Pentru Dilworth, nominalizat la Oscar in 1995 pentru scurtmetrajul "The Chicken from Outer Space", rolul animatiei este cunoasterea profunda a sinelui, iar cunoasterea anormalitatii, care a nascut multe creatii animate uneori rar intelese, inseamna cunoasterea operei de arta. Filmele lui John Dilworth au fost transmise pe CBS, HBO, Cartoon Network, MTV si Arte si expuse in muzee celebre, precum Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art si Guggenheim Museum din New York. Animatia pentru care a obtinut o nominalizare la Oscar a devenit mai tarziu serialul TV celebru in lumea intreaga "Courage the Cowardly Dog", insa cel mai mare succes l-a avut cu "The Dirdy Birdy", selectat la peste 50 de festivaluri si premiat de nenumarate ori.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă