13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAnimat Planet - parodia continua

Animat Planet – parodia continua

Luni, la Antena 1 a inceput sezonul 4 din "Animat Planet", unicul serial de animatie romanesc transmis de un canal de televiziune de la noi.
Munca la noul sezon a inceput la sfarsitul lunii ianuarie pentru ca un episod se realizeaza in circa doua saptamani.
Cele mai multe dintre scenariile acestui sezon sunt semnate de echipa de scriitori Florin Lazarescu – Lucian Dan Teodorovici.

teodorovici este coordonatorul          colectiei Ego Proza de la Polirom, iar anul acesta a castigat la concursul CNC cu nu mai putin de trei scenarii – un lungmetraj si doua scurtmetraje. Lazarescu este autorul romanului "Trimisul nostru special", care a castigat premiul II la Marile Premii pentru Literatura Est-Europeana – Viena 2006 si romanul sau va fi tradus si publicat in cateva limbi straine (franceza, germana, slovena). Lazarescu este si scenaristul scurtmetrajului "Lampa cu caciula", in regia lui Radu Jude, cel mai premiat scurtmetraj romanesc al anului trecut, care si-a adjudecat Marele Premiu al Festivalului de la Sundance – unde au participat 4.400 de filme din toata lumea. Toni Grecu, care este scenaristul-sef al serialului, receptioneaza scenarii si de la cativa dintre componentii grupului Divertis, Doru Antonesi si Valentin Gora, dar si de la Tudor Avramut, regizorul serialului, sau de la producatorul Marius Toader.
Media Factory vine cu echipa si productia (mai putin voci si inregistrarea lor): scenarii, animatie, decoruri, regie, montaj, efecte speciale, soundtrack, muzica. Muzica genericului este Mahala Rai Banda, iar pentru a avea muzica originala altfel decat cea folosita de obicei in desene animate s-a facut o sesiune de inregistrari cu niste instrumentisti de taraf.  

Politicienii au afisat o bucurie electorala
"Animat Planet" a beneficiat inca de la inceput de simpatia unui public fidel si surprinzator de numeros pentru un tip de program cu care romanii nu sunt obisnuiti. Reactiile initiale ale politicienilor parodiati au fost, conform producatorului Marius Toader, mai degraba politicoase: "La un moment dat, colegii de la Antena 1 au realizat la Observator un reportaj despre Animat Planet in care aveau si interviuri cu politicieni despre serial. Toti se aratau incantati – oh, ce dragut, sunt fan, copiii mei nu pierd nici un episod, tineti-o tot asa –, dar pe mai toti se vedea ca au o bucurie afisata, electorala".
Paternitatea "Animat Planet" si-o impart regizorul Tudor Avramut, Marius Toader si Toni Grecu.

Un serial cu trei tati
Producatorul Marius Toader spune ca ideea unei parodii animate i-a venit dupa ce l-a intalnit pe actualul regizor al serialului, Tudor Avramut: "El a venit la noi, la Media Factory, pentru un job si mi-a prezentat niste filmulete facute de el in facultate, printre care si doua animatii stop-motion cu plastilina. Mi-au placut, mai ales ca erau lucrate curat, cu grija pentru detalii, si m-am gandit cum sa le transform intr-un produs TV. Pentru ca plastilina se realizeaza mult mai greu, Tudor mi-a propus animatie 2D. Dupa asta am luat legatura cu Toni Grecu, care initial ne-a dat un cantec din arhiva Divertis pe care am facut primele probe. Apoi, toti trei am dezvoltat ideea Animat Planet asa cum este ea cunoscuta. Deci Animat Planet are trei tati, fiecare pe partea lui". Marius Toader spune ca Antena 1 a cumparat ideea pe loc, de la prima prezentare a demo-ului, cand a decis si finantarea episodului-pilot.
Faptul ca "Animat Planet" intra ca un produs atipic pe piata media avea avantaje si dezavantaje in aceeasi masura: "Am avut incredere in proiect tocmai pentru ca era si este ceva special, aproape imposibil de imitat de alta casa de productie ori televiziune. Sigur ca am avut si temeri, pentru ca publicul romanesc este unul atipic, iar uneori cand vezi datele de audienta ramai paf la ce se uita conationalii. Dar in proportie de 80 la suta am crezut ca proiectul va avea succes. De altfel, de la bun inceput am luat in calcul ca un desen animat numai cu personaje fictive ar fi greu sa se impuna si tocmai de aceea am ajuns la formula de desen animat parodie cu politicieni si vedete".

Audienta fluctueaza intre 6,3 si 8,9
Impunerea "Animat Planet" ca un program cu o audienta care fluctueaza intre 6,3 si 8,9 il face pe Marius Toader sa spere ca Media Factory ar putea produce in curand o serie animata de fictiune: "De cele mai multe ori am fost lideri de piata pe segmentul respectiv. Foarte important, audienta serialului este formata in mare parte din publicul activ si copii, iar publicitarii sunt  foarte interesati de aceste segmente demografice. si mai este ceva – audienta asta buna este data in conditiile in care se ia in calcul si break-ul publicitar, nu doar timpii efectivi de serial, iar in cazul nostru publicitatea este undeva la jumatate din durata totala a unui episod. Poate dupa «Animat Planet» o sa incercam si un serial animat numai cu personaje fictive, un serial atemporal, care sa nu fie dependent de evenimentele si de scandalurile de zi cu zi care ne macina nervii si ficatii".
Costul unui episod – pentru ca este confidential – este evaluat de Marius Toader la mai putin decat "costul unui film de box-office americanesc".
In acest sezon, regia serialului va fi semnata, ca si pana acum, de Tudor Avramut, dar vor fi cateva scenarii regizate de un alt tanar regizor, Tudor Codreanu, care este in echipa de animatori de la inceputul proiectului.

SEZONUL 4
"Die Hard", "Comuna Primitiva", "Pinocchio si Motanul Felix", "Domnul Goe", "Familia Flintstone", "Vrajitorul din Oz", "Columna lui Traian", "Basenel  si Bocanel" – varianta modernizata a lui "Balanel si Miaunel" – si "King Kong", redenumit "King Base".

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă