4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialANI vrea sa verifice dividendele politicienilor

ANI vrea sa verifice dividendele politicienilor

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, a declarat ca intentioneaza sa ceara modificarea legii astfel <ncat declararea de catre demnitari a participatiilor <n societati comerciale sa devina obligatorie, indiferent de suma la care se ridica acestea. Acum, declaratiile pornesc de la 5.000 de euro.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, spune ca, daca Agentia nu poate afla la ce firme este actionar un demnitar, indiferent de cat este aportul acestuia la capitalul social, atunci nu poate calcula cu cat s-ar putea completa averea demnitarului <n cazul <n care firma s-ar desfiinta. Practic, nu se poate calcula exact la cat se ridica averea persoanei aflate <n evidenta ANI.
Acum, demnitarii trebuie sa-si faca publice participatiile <n societati comerciale numai daca acestea depasesc 5.000 euro. Ce e mai putin decat atat scapa verificarilor. Dar diferenta dintre capitalul social al unei firme, pe de o parte, si proprietatile mobile si imobile sau sumele pe care firma respectiva le ruleaza, pe de alta parte, poate fi impresionanta.

 

Economistul Liviu Voinea, de la Centrul de Economie Aplicata, aminteste ca suma minima pentru capitalul social al unui SRL este <n continuare de numai 200 RON. Exista nenumarate situatii, explica Liviu Voinea, <n care diferenta dintre capitalul social si averea companiei ajunge la sute de mii de euro. Astfel ca declararea participatiilor la capitalul social ar putea provoca mari surprize. Evident ca in acest caz si declaratiile de interese ar deveni mai transparente .
Nu este singura modificare ce ar putea fi adusa legii ANI. Unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Codru Vrabie, spune ca presedintele ANI este asteptat ca, pana la sfarsitul actualei legislaturi, sa prezinte o serie de propuneri de imbunatatire a legii. Acestea vor fi apoi inaintate fie Guvernului pentru o ordonanta de urgenta, fie direct Parlamentului.

Cereri de modificare vin <nsa si din directia opusa. Chiar dupa ce ANI a <nceput sa functioneze, Consiliul Superior al Magistraturii s-a aratat profund nemultumit ca judecatorii si procurorii trebuie sa completeze, la randul lor, declaratii de avere si de interese.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, le-a calificat drept neconstitutionale. Nemultumirea s-a dovedit suficient de mare ca CSM sa se adreseze Avocatului Poporului cu solicitarea ca aceasta institutie sa sesizeze Curtea Constitutionala. Magistratii considera ca exista riscul ca prin declaratiile de avere sa devina publice si unele date cu caracter personal, ceea ce ar fi neconstitutional. Ieri Avocatul Poporului a raspuns <nsa oficial ca nu se poate adresa Curtii Constitutionale pentru ca Legea ANI nu cuprinde nimic gresit din perspectiva constitutionala. "Nu e vorba de <ncalcarea unui text din Constitutia Romaniei, ci de o omisiune legislativa", pe care numai Parlamentul o poate rezolva, spune Avocatul Poporului.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă