Mai multe „bombe politice” au explodat ieri in Germania – efectele lor urmand a fi resimtite neindoielnic in planul rezultatelor alegerilor anticipate, daca judecatorii Curtii Constitutionale vor decide spre sfarsitul lunii august legalitatea organizarii acestui scrutin.
Mai intai, premierul bavarez Edmund Stoiber, liderul crestin-socialilor germani si deci coleg al Angelei Merkel in cadrul Uniunii Crestine, a catadicsit sa indice numele unor politicieni conservatori care ar urma sa primeasca posturi intr-un viitor cabinet Merkel, cu toate ca un astfel de anunt s-ar fi cuvenit facut de cea care candideaza pentru functia de sef de guvern.
Apoi a intervenit ieri seara adevaratul „seism politic”, care poate lesne insemna lovitura de gratie data sanselor de ocupare a fotoliului de cancelar de catre doamna Merkel. Cu destula intarziere, presa a aflat de o declaratie facuta de Stoiber joia trecuta. Textual, liderul bavarez a spus, cu ocazia unei intalniri avute cu electoratul din Baden-Wurttemberg, ca „nu accept ca Estul (tarii, adica landurile fostei RDG) sa decida cine anume va deveni cancelar al Germaniei. Nu este permis ca acei frustrati sa hotarasca destinul Germaniei!” Si ca si cum aceasta jignire, de-a dreptul extremista, adusa populatiei din noile landuri n-ar fi suficienta, Stoiber a mers si mai departe, opinand ca „din pacate nu dispunem pe intreg teritoriul Germaniei de oameni atat de inteligenti precum cei din Bavaria”.
Germania intreaga fierbea de indignare, dar si de furie. Presedintele Parlamentului, Wolfgang Thierse, a condamnat „incercarile lui Stoiber de a declasa alegatorii din est in postura de alegatori de mana a doua”.
Declaratia-soc reduce drastic sansele victoriei conservatorilor, in pofida incercarilor inutile de relativare ale secretarului general al crestin-socialilor Markus Soder, care tinea sa explice ca „frustratii” lui Stoiber i-ar fi vizat de fapt pe liderii noii Stangi, Gregor Gysi si Oskar Lafontaine. Cutitul fatarniciei bavareze va ramane adanc infipt in memoria electoratului, fiind pentru prima oara in istoria Germaniei cand un politician experimentat reuseste sa jigneasca, „dintr-un foc”, aproape o treime a votantilor. Analistii germani opineaza la unison ca declaratia lui Stoiber reprezinta un atac clar marsav la adresa Angelei Merkel, si nicidecum vreo iesire involuntara.