11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAngajaţii Energomur au rămas fără bani de sărbători

Angajaţii Energomur au rămas fără bani de sărbători

Circa 100 de angajaţi ai Energomur au protestat ieri spontan în incinta societăţii de termoficare de la Târgu-Mureş, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit banii aferenţi lunii noiembrie şi nici avansul pe luna decembrie. Asta în ciuda faptului membrii conducerii societăţii şi acţionariatul reprezentat de Consiliul Local Târgu-Mureş le-au promis că vor avea bani de sărbători. “Nu ne-am primit drepturile salariale pentru luna noiembrie, deşi am avut promisiunea că le vom primi cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, adică săptămâna trecută. Până în momentul de faţă am primit doar 75% din salariu, iar pentru luna decembrie şansele sunt foarte mici”, a declarat Ioan Costea, membru în Consiliul sindical Energosind.

Există şi alte datorii

Ioan Costea a mai adăugat că Energomur are şi alte datorii aferente drepturilor salariale sau sindicale. “Din ce ştim noi nu ni s-a virat nici contribuţia la sindicat din luna iulie, ni s-a reţinut pe statul de plată, dar nu ni s-a virat la sindicat, nu s-au plătit spre stat nici obligaţiile aferente salariilor şi nici alocaţiile pentru copii”, a explicat Costea, în timp ce liderul sindical interimar Virgil Gurghian a spus că cei circa 200 de angajaţi rămaşi la Energomur şi-au pierdut speranţa că vor primi bani în zilele următoare.

Directorul demisionar de la Energomur, Andrea Bauer, a încercat să îi liniştească însă pe protestatari şi le-a promis că prioritare vor fi plăţile salariale, dar pentru asta e nevoie ca societatea să aibă încasări. “În măsura în care se fac încasări, până la sfârşitul anului şi şi în continuare, pe tot ce este facturat către populaţie, respectiv şi dacă se primesc şi alte sume, subvenţie sau altceva, se plătesc salariile. Din păcate, de săptămâna trecută până acum sume de la bugetul local nu au intrat”, a declarat Andrea Bauer. Ea a mai spus, totodată, că administraţia locală nu a virat nici un leu în conturile Energomur în baza contractelor de închiriere a mai multor centrale termice care deservesc instituţiile subordonate Consiliului Local. Andrea Bauer spune însă că viceprimarul Claudiu Maior i-ar fi dat asigurări că în aceste zile vor fi alocate fonduri de la bugetul central administraţiei locale de la Târgu-Mureş, iar aceasta va vira şi către Energomur o parte din bani pentru plata salariilor.

Oferta viceprimarului Maior – respinsă de angajaţii Energomur

Potrivit directorului Andrea Bauer, SC Energomur SA are de încasat 400 de miliarde de lei vechi şi are datorii faţă de terţi de 600 de miliarde de lei vechi, situaţie în care nu este exclus ca până la sfârşitul acestui an să înceapă procedura de insolvenţă.

În această situaţie, salariaţii ar urma să fie trimişi în şomaj şi să primească salarii compensatorii. Oferta viceprimarului Claudiu Maior, de acordare a trei salarii compensatorii pentru fiecare angajat, a fost respinsă însă de sindicalişti. “Noi în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) avem stipulate 10 salarii compensatorii pentru cei care au o vechime în muncă mai mare de 10 ani, iar cinci salarii pentru cei care au o vechime mai mică de 10 ani. Am avut o Adunare Generală în care am discutat cele două variante. În unanimitate s-a votat respectarea întocmai a CCM în vigoare”, a declarat liderul sindical Virgil Gurghian, potrivit căruia sindicatul Energosind se va adresa instanţelor de judecată pentru a apăra drepturile salariaţilor prevăzute în contractele semnate înmtre părţi.

Între timp, însă, Energomur a început să returneze spre furnizori materialele achiziţionate pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare şi care nu au fost plătite din lipsa banilor.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă