7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialAndrei Pleșu: Totul merge brambura din cauza anarhiştilor Liiceanu, Pleșu, Cărtărescu. Ne...

Andrei Pleșu: Totul merge brambura din cauza anarhiştilor Liiceanu, Pleșu, Cărtărescu. Ne cerem scuze! Nu vă vom mai încurca prea multă vreme

Scriitorul Andrei Pleșu explică, într-un editorial publicat pe Blogurile Adevărul, că există o tendință generală de a învinovăți elita intelectuală de "lucrurile care merg prost în țară", comentând ironic că "aceștia nu vor mai deranja pentru multă vreme". De asemenea, Pleșu a subliniat și că Editura Humanitas, "cadoul pe care i l-a oferit lui Gabriel Liiceanu", în calitate de ministru al Culturii, nu este "eşec, o fraudă de gaşcă", ci un proiect prestigios sub sigla căruia numeroși scriitori sunt bucuroși să publice.

"Este adevărat că la data amintită, am decis, prin ordin de ministru, să schimb numele, profilul şi conducerea Editurii Politice, transformînd instituţia pre-revoluţionară, organ ideologic al unui partid proaspăt desfiinţat, într-o editură de studii umaniste. I-am solicitat dlui Liiceanu să se ocupe de această „schimbare la faţă”, ca director al noii edituri, pe care a decis s-o numească „Humanitas”. 

Nu era vorba, însă, cum s-a spus, de o „privatizare”. Editura – o precizează ordinul ministerial de înfiinţare – rămînea „în subordinea Ministerului Culturii”. Salariul directorului era acelaşi cu al oricărui alt şef de editură la vremea respectivă, iar „patrimoniul” preluat de Humanitas de la Editura Politică consta într-un spaţiu închiriat (pînă în ziua de azi) în corpul Casei Scînteii (devenită „Casa Presei Libere”), mobilierul aferent, şi operele complete ale lui Marx, Engels, Lenin şi Ceauşescu, plus broşurile de propagandă ale „partidelor frăţeşti”. Cer, auto-critic, să se verifice riguros ce alte bunuri (ascunse) mai deţinea fosta editură: aur? documente secrete? (care, din cîte ştiu, îşi aveau locul în arhiva CC), cont bancar? Ce fel de cont?"

Editura Humanitas nu e chiar un eşec, o fraudă de gaşcă. A devenit o editură prestigioasă, cu un portofoliu de publicaţii demn de toată lauda. Cînd e amintită în străinătate, e numită „un Gallimard românesc”. Orice autor e bucuros să publice sub această siglă (şi orice autor respins se umple de ură…). Muzeul Ţăranului Român a fost declarat, în 1996, „Muzeul European al Anului” (premiul EMYA). Nici Andrei Şerban, nici Lucian Pintilie, nici Ludovic Spiess, nici Horia Bernea, nici noii directorii de editură n-au lăsat, cred, în urmă, un bilanţ infamant… Dar să se facă dreptate! Să fim judecaţi".

Scriitorul mai subliniază că tendința generală este de a da vina pe elita intelectuală pentru "lucrurile care nu merg bine în țară", calificându-i pe intelectuali drept cei mai de temut anarhiști 

"Cine e de vină pentru micile noastre rateuri? Dragnea? Tăriceanu? Codrin Ştefănescu? Eugen Nicolicea? Nicolae Şerban? Ecaterina Andronescu? Cătălin Rădulescu? Teodor Atanasiu? Chiţoiu? Relu Fenechiu? Tudor Chiuariu? Daea? Complexul Băsescu? Aş! A se slăbi! Totul merge brambura din cauza anarhiştilor care s-au adunat în Piaţa Victoriei, fără autorizaţie, ca şi în decembrie 1989 (dixit Ion Ţiriac) şi care nu înţeleg că politica nu se face în stradă (dixit Marian Munteanu, liderul „străzii” din Piaţa Universităţii). Dar, dincolo de toate, vinovat e Liiceanu! Şi Cărtărescu! Şi Pleşu! De Patapievici nu mai vorbim! Toţi, nişte sinecurişti, pupincurişti, „auto-intitulaţi”, plagiatori fără operă, elitişti, nulităţi umflate. Ne cerem scuze! Nu vă vom mai încurca prea multă vreme! Veţi putea, în sfîrşit, să puneţi la cale un viitor luminos. PS. Ştiu că, dincolo de afacerea Humanitas, se întrevăd şi „scrisorile” mieroase (de fapt un memoriu cu o anexă) adresate lui Ceauşescu, într-un moment în care eram dat afară din slujbă (ca şi soţia mea) şi aveam interdicţie de semnătură". 

Gabriel Liiceanu și Liviu Dragnea se află într-un conflict după ce scriitorul a vorbit în fața Comisiei LIBE din Parlamentul European și a spus că Liviu Dragnea a ordonat demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Liiceanu a arătat în fața membrilor PE că marea corupție a dus România pe ultimul loc în multe din clasamentele Europei.

„Începând cu anul 2000, odată cu Guvernul social-democrat al lui Adrian Năstase, prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit sistematică și profesionistă în România, parazitând an de an bugetul țării prin licitații trucate, făcute în favoarea firmelor deținute de politicieni și de familiile lor și de acoliții lor. Țara s-a împărțit pe stăpâni regionali, deținând funcții politice și administrative. Au fost numiți baroni, care s-au îmbogățit la nivel de zeci și sute de milioane de euro. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani”, a declarat scriitorul în plenul Parlamentului European.

Potrivit acestuia, „printr-un fericit concurs de împrejurări”, a fost înființată Direcția Națională Anticorupție. Din dosarele DNA de urmărire penală a „câtorva mii de politicieni” a rezultat, de pildă, că doar în 2015 s-ar fi dat mită circa 430 milioane de euro.

„Pe 11 decembrie 2016, coaliția PSD-ALDE a câștigat detașat alegerile parlamentare cu voturile a doar 18% din totalul electoratului român. Nimeni nu are de gând și nu a contestat acest rezultat”, a precizat Liiceanu. Scriitorul a arătat, apoi, că „România are, în clipa de față, în fruntea Parlamentului doi oameni condamnați penal sau cu proces în curs” și că noul Guvern „a avut ca țel principal să scape de pușcărie pletora de penali”.

„Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în noaptea de 31 ianuarie prin care erau dezincriminați condamnații penal urma să-i scoată de sub rigorile legii, în primul rând, pe cei doi șefi de partide care conduc coaliția. Aici suntem și ăsta este adevărul”, a declarat Liiceanu.

Scriitorul și-a mai manifestat credința că președintele PSD, Liviu Dragnea, și colegii săi de partid și de coaliție „pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic”.

„Ținta numărul unu a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA”, a concluzionat filosoful.

Liviu Dragnea a anunțat că îl dă în judecată pe scriitor după declarațiile sale din PE.

”Regret foarte mult să îl vă pe domnul Liiceanu persistând într-o minciună care nu îi face deloc cinste. Interpretările sale, potrivit cărora contextul declarațiilor mele ar fi fost altul și că de fapt nu i-ar fi mințit pe oficialii europeni, sunt la fel de jenante precum ale celor care argumentează că x% plagiat nu ar fi plagiat.

Nu, domnule Gabriel Liiceanu, o minciună este o minciună, chiar dacă e rostită de un intelectual de marcă – nu puteți spune că ați mințit doar puțintel!

Știți mai bine decât mine că adevărul este corespondența între vorbe și realitate. Or, între vorbele pe care le-ați rostit la Bruxelles despre declarațiile mele și ceea ce am declarat în mod real nu există nicio corespondență.

Între a spune că în România se face prea mult caz despre funcțiile de șef la cele două parchete și afirmația „exactă” că „trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA” este o uriașă diferență.

Îmi mențin declarația că vorbim prea mult despre cele două funcții. Într-adevăr, combaterea corupției nu ar trebuie să depindă de o funcție sau de o persoană. Altfel, înseamnă că totul este „reversibil”. Într-un stat de drept, mecanismele și instituțiile sunt sau ar trebui să fie mai importante decât persoanele în sine. De aceea, mă surprinde idolatria pe care o manifestați față de doamna Kovesi. Testul suprem al așa-numitei lupte anticorupție se va da abia când domnia sa nu va mai fi în funcție. Nu decid eu și nici nu mă interesează când va veni acel moment. Dar abia atunci vom putea stabili ceea ce vă doriți și dumneavoastră, anume că procesul combaterii corupției este ireversibil, indiferent cine va conduce vremelnic acea instituție după doamna Kovesi.

Bagatelizarea ghilimelelor false pe care le-ați pus în dreptul meu este mai gravă când vine din partea unui șef de editură, de la care ne așteptăm la mai multă rigoare când citează pe cineva. Din cauza unor ghilimele puse prost, unii ziariști au plătit despăgubiri mari, iar alte persoane publice s-au ales cu eticheta de plagiator. Deci nu e, așa… doar o eroare de formă, cum încercați să sugerați.

Neglijența în modul în care vă informați cu privire la evenimentele politice din țară nu poate fi nici ea o scuză. Dimpotrivă, dacă nu faceți minimul efort de a vă informa și vă plăsmuiți părerile doar în cele cinci minute în care "zapați" televiziunile, atunci chiar nu a aveți căderea de le explica străinilor cum stau lucrurile cu adevărat în România.

Un singur lucru poate fi afirmat cu certitudine. Tot acel circ de la Bruxelles, toată acea bălăcăreală isterică despre țara noastră a făcut cu siguranță mai mult rău României și românilor decât o declarație pe care nu am rostit-o niciodată.”, se arată în mesajul lui Liviu Dragnea.

Cele mai citite

Rata șomajului în UE atinge cel mai scăzut nivel din 2014

Rata șomajului în Uniunea Europeană a scăzut în 2023 la 6,1% din forța de muncă activă la vârsta de 15-74 de ani, cel mai...

Să vină banii! FCSB și-a asigurat deja o sumă importantă din parcursul european

FCSB a reușit o victorie importantă împotriva danezilor de la Midtjylland, scor 2-0, în etapa a patra din faza principală a Europa League, consolidându-și...

Horoscop 9 noiembrie 2024. Veste grozavă pentru o anumită zodie

Horoscop 9 noiembrie 2024. O anumită zodie poate primi o veste care i-ar putea schimba cu adevărat viața! Horoscop 9 noiembrie 2024 BerbecAstăzi este o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă