12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAnchetatorii au prelevat cinci amprente

Anchetatorii au prelevat cinci amprente

Dispozitivul artizanal gasit intr-un hidrant din Prefectura Vrancea cu ocazia vizitei facute de presedintele Basescu nu prezenta nici un pericol pentru acesta, sustine purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea. Dispozitivul a fost descoperit de un caine alsacian, special antrenat, iar ulterior criminalistii au prelevat cinci randuri de amprente. Ceea ce a transpirat pana acum este faptul ca una dintre amprente apartine unei foste secretare, Claudia Fekete, care a lucrat la Consiliul Judetean Vrancea pana in 2004.

Sunt doar trei cai de acces catre hidrantul Prefecturii

La hidrantul de la etajul unu al Prefecturii Vrancea sunt doar trei cai viabile de acces: prin intrarea principala de la parter, prin intrarea laterala dinspre Consiliul Judetean tot de la parter si prin usa de la etajul unu, tot dinspre CJ. Ar mai fi si o a patra cale de acces, usa de la etajul doi dintre CJ si Prefectura, dar aceasta, dupa spusele administratorului institutiei, este blocata fiind pecetluita si pe o parte si pe alta de sigiliile Prefecturii si ale CJ, inca din decembrie 2004. Pecetluita cu trei sigilii din ordinul lui Oprisan a fost, din ianuarie 2005, si usa de la etajul unu care face cea mai scurta legatura intre birourile prefectului si ale presedintelui CJ Vrancea. “Usa a fost sigilata din ordinul meu. Poate sa vina orice individ noaptea si sa-mi bage un plic pe sub usa, iar dupa aceea as fi acuzat fara temei de coruptie”, declara presei Oprisan cu numai doua saptamani inainte de Ziua Unirii. Dar cu numai 48 de ore inainte de vizita presedintelui Basescu la Focsani, acelasi Oprisan a anuntat triumfator ca a deblocat usa cu pricina “in cinstea vizitei presedintelui Basescu la sarbatoarea Unirii de la Focsani”. Prin urmare, cineva putea avea acces la hidrant numai prin cele trei cai viabile: cele doua de la parter si cea de la etajul unu. “La parterul institutiei noastre sta de paza 24 de ore din 24 un jandarm care noteaza intr-un registru orice persoana care intra si iese din institutie. De altfel, SPP-ul si SRI-ul au ridicat registrele de intrare-iesire din Prefectura din ultimele 60 de zile”, ne-a declarat unul din functionarii acestei institutii. La o prima privire se poate lesne observa ca singura cale de acces viabila catre hidrant a fost prin usa de la etajul unu al Prefecturii, usa deferecata cu 48 de ore inainte de evenimentul sarbatoresc din 24 ianurie. “Nu putea intra nimeni cu o bomba pe la parter. Marimea unui asemenea dispozitiv da de banuit daca persoana nu este dintre salariatii Prefecturii”, a tinut sa ne asigure acelasi functionar al institutiei.

Bomba a fost descoperita de un lup alsacian

Dupa alarma data in sediul Prefecturii, specialistii antitero din cadrul SRI, dar si cei ai SPP au reverificat cu minutiozitate birourile si holurile institutiei, descoperind un “dispozitiv artizanal format dintr-o teava din plastic, doua fire si o bucata de metal”, dupa cum precizeaza un comunicat de presa al SPP. Dispozitivul respectiv din hidrantul Prefecturii a putut fi descoperit numai cu ajutorul cainilor special dresati pentru a depista substantele explozibile. “Un lup alsacian foarte mare a amusinat rama hidrantului dupa care s-a asezat cu labele din fata pe hidrant facandu-l atent pe ofiterul care-l tinea de curea. Ulterior au venit si ceilalti lucratori care au deschis cu mare atentie capacul, dupa ce mai intai l-au verificat cu aparatul de detectare a metalelor. Erau foarte multi in jurul hidrantului, cred ca vreo 15-20”, ne-a mai spus functionarul Prefecturii. Abia dupa aceea au venit criminalistii care au prelevat cu ajutorul substantelor fluorescente posibilele amprente. Surse din Politie ne-au precizat ca au fost depistate cinci randuri de amprente de la tot atatea persoane. Singura informatie care “a transpirat” pana acum este aceea conform careia unele din amprente ar fi ale fostei secretare, sefa de cabinet si directoare a Directiei pentru Integrare Europeana a CJ Vrancea pana in anul 2004, Claudia Fekete.
Amprentele au putut fi gasite rapid in baza de date a politistilor deoarece in timpul vizitelor oficiale dintre anii 2001 si 2004 ale lui Ion Iliescu si Adrian Nastase la Focsani “toti angajatii Prefecturii si CJ care luau legatura direct cu suita prezidentiala erau amprentati preventiv”, ne-a precizat unul dintre angajatii CJ. Claudia Fekete nu a putut fi contactata telefonic pentru a-si exprima opinia, fiind, se pare, plecata din tara catre Italia.

SPP dezamorseaza “bomba” lui Oprisan
SPP a reactionat abia ieri la informatia legata de existenta “bombei” din subteranele lui Marian Oprisan. Potrivit unui comunicat sec: “Cu ocazia verificarilor efectuate de catre ofiteri din cadrul SPP, cu aproximativ doua ore inainte de inceperea activitatilor, desfasurate in Piata Unirii din Focsani, in incinta hidrantului situat pe holul Prefecturii Vrancea au fost gasite: o teava de culoare galbena din material plastic, cu dimensiunea de 5-7 cm, doua fire si o bucata de metal. Obiectele au fost ridicate de la locul respectiv, urmandu-se procedura legala, iar la scurt timp s-a constatat ca nu contineau nici un fel de material exploziv si nu ar fi putut pune in pericol viata vreunei persoane”. S.P.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă