18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialANALIZĂ. Simona Halep a pierdut un turneu, dar a câştigat respect

ANALIZĂ. Simona Halep a pierdut un turneu, dar a câştigat respect

Tenismena a reuşit joi dimineaţă unul dintre cele mai frumoase setului din turneul de mare slem american, dar a fost învinsă în cele din urmă de Serena Williams.

Simona Halep, locul 5 mondial şi cap de serie numărul 5 la US Open, a pierdut, în trei seturi, cu scorul de 2-6, 6-4, 3-6, în fața numărului 1 mondial Serena Williams, locul 1 WTA, fiind eliminată din sferturile de finală, după două ore şi 15 minute de joc.

Tenismena nu a reușit nici de această dată câştigarea primului Grand Slam din carieră, însă evoluţia ei de la acest turneu îi oferă speranţe pentru acest vis. Jocul româncei a înregistrat un progres semnificativ în această vară, dar Serena Williams rămâne încă o nucă tare de spart.

Pe arena Arthur Ashe, joi dimineața, Simona Halep a oferit momente de tenis entuziasmant pentru românii care au avut puterea să se trezească la două. Totuși, americanca a fost din nou o maşină de servit aşi (19), iar jocul ei la fileu a fost imbatabil.

Pusă să alerge şi să lovească din spatele terenului, Serena Williams devine o jucătoare normală, dar  jucătoarea română nu a reuşit să mențină ritmul ridicat decât un set. De alfel, Simona Halep a început în forţă toate cele patru meciuri disputate anterior la US Open, cu numărul 1 mondial fiind pusă pentru prima dată în mare dificultate în startul întâlnirii. Americanca a făcut 3-0 în şase minute, cu break în game-ul al doilea, cu cinci aşi şi cu şapte lovituri direct câştigătoare.

Nivelul jocul liderului WTA a mai scăzut apoi, şi pe fondul unui serviciu cu mult efect al româncei, dar şi pe cel al mingilor trimise mai în adâncime. Simona Halep a mişcat-o mai mult pe adversară, care nu a mai lovit din poziţii comode şi rezultatele au început să apară pe tabelă. Fără să facă puncte cu lovituri direct câştigătoare (prima a reuşit-o în game-ul al şaselea), doar din greşelile neforţate ale Serenei Williams, românca s-a apropiat la 2-3. Game-ul al cincilea a fost primul pierdut de Williams pe propriul serviciul la acest turneu, din 38 jucate. La acest scor, a urmat un game lung, de aproape zece minute, în care Simona Halep a avut şansele ei de a egala. Şi-a cedat serviciul, însă cu o dublă greşeală şi soarta setului nu a mai putut fi schimbată, 6-2, pentru Serena în 33 de minute.

Minunatul set 2

În setul al doilea, jocul Simonei Halep s-a transformat radical. Tenismena a reuşit să lungească schimburile de mingi, să găsească unghiuri imposibile şi să continue translaţia adversarei dintr-o parte în alta a terenului. Obligată să lovească din alergare, Serena Williams nu a mai reuşit să puncteze cu uşurinţă şi numai serviciul a mai ţinut-o în viaţă. După ce a fost condusă cu 1-0, românca a salvat şapte mingi de break şi a revenit de la 0-40.

A egalat, apoi a reuşit un nou break, deşi americanca a servit trei aşi consecutiv de la 15-40. Românca a gestionat avantajul până la 5-4 şi a ratat o minge de set pe serviciul rivalei. La acest scor, cele două jucătoare au disputat cel mai lung game al meciului, peste 12 minute. Cinci mingi de break a salvat Halep, care a fructificat a patra şansă de set în acest ghem, a cincea în total, impunându-se cu 6-4, după alte 65 de minute. În decisiv, Halep și Williams au mers cu serviciul până la 2-1 pentru americancă, când aceasta  a reuşit break-ul. Din păcate pentru româncă, a fost rândul jucătoarei americane să gestioneze avantajul până la final şi a câştigat cu 6-3, după alte 36 de minute. "Ştiam că pot reveni la un nivel mai bun în setul decisiv, dar Simona şi-a ridicat nivelul în actul secund. A făcut ce trebuia să facă, să lupte pentru fiecare minge. Ştiam că dacă sunt pozitivă, pot câştiga. A fost frustrant că am ratat multe mingi de break în setul 2, dar am făcut tot posibilul ca acest lucru să nu mă demoralizeze. Îmi prinde acest meci de trei seturi”, a declarat Serena Williams după meci.

Elogiată de presa din întreaga lume

Jocul făcut de Simona Halep în sferturile US Open contra Serenei Williams a fost elogiat la unison în presa mondială, în ciuda eşecului cu 2-6, 6-4, 3-6 al româncei. „Simona Halep a realizat ceea ce nimeni nu a mai fost capabilă să facă împotriva Serenei", a scris Reuters, care a evidenţiat faptul că românca a fost prima jucătoare care a făcut un break şi a câştigat un set contra liderului mondial la actuala ediţie a US Open. „Serena a avut nevoie să îşi arate jocul legendar pentru a o învinge pe Simona Halep”, cred şi cei de la ESPN. Site-ul oficial WTA a anunţat că „Serena îi supravieţuieşte lui Halep într-un meci epic de la US Open. Numărul 1 mondial a câştigat unul dintre cele mai bune meciuri ale anului, impunându-se în faţa Simonei Halep într-o confruntare titanică de trei seturi”.

The Guardian susţine că Simona Halep „s-a îndoit şi s-a îndoit, dar nu a vrut să cedeze. Serena Williams a fost împinsă la limită de locul 5 WTA într-un sfert de finală captivant pe Arthur Ashe Stadium”.

După semifinala de anul trecut de la US Open, sportiva noastră a arătat că se simte excelent la New York, însă a trebuit să se recunoască din nou învinsă în faţa sportivei care, la Flushing Meadows a devenit jucătoarea cu cele mai multe succese în era marelor șlemuri. „A fost un meci bun şi sunt de părere că am jucat bine. Cred că nivelul a fost destul de înalt. Sunt mulţumită de felul în care am luptat până la final. Serena a jucat foarte bine. Este cea mai bună jucătoare, iar astăzi, serviciul său a fost foarte bun. Ea joacă foarte bine aici. Cred că se simte foarte încrezatoare pentru că joacă acasă. A fost greu şi sunt puţin tristă, dar trebuie să iau lucrurile pozitive din acest meci”, a explicat ieri și Simona Halep.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă