12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Analiști occidentali: Centrul de teste nucleare al Coreii de Nord este...

VIDEO. Analiști occidentali: Centrul de teste nucleare al Coreii de Nord este gata de utilizare

Centrul de teste nucleare construit de Coreea de Nord la Punggye-ri este "gata" de utilizare, afirmă analiști de la "38 North", un site specializat în monitorizarea acestei țări comuniste, informează AFP citată de Agerpres.

Această analiză se bazează pe mai multe imagini prin satelit, preluate miercuri.

Sit-ul Punggye-ri, din nordul țării, este "amorsat și pregătit", scriu experții, care adaugă că imaginile "arată o activitate continuă" în jurul porții nordice a complexului, noi activități în zona administrativă principală și a personalului din apropierea centrului de comandă. 

Coreea de Nord "aparent ar fi plasat un dispozitiv nuclear într-un tunel", care ar putea fi declanșat sâmbătă dimineața, afirmă pe de altă parte postul de radio Vocea Americii, care citează mai mulți responsabili americani sub acoperirea anonimatului. 

Regimul comunist va celebra sâmbătă cea de-a 105-a aniversare a fondatorului său. Aceste ceremonii sunt adesea pretextul pentru o desfășurare a forțelor militare. 

Coreea de Nord a amenințat marți să riposteze la trimiterea "lipsită de rațiune" a unui grup aeronaval american spre peninsula coreeană, avertizând că este pregătită de "război", declarația intervenind pe fondul escaladării tensiunilor în regiune. 

Chiar și președintele SUA, Donald Trump, a reafirmat marți că este pregătit 'să rezolve problema' nord-coreeană fără ajutorul Chinei.

 

"Coreea de Nord caută probleme. Dacă China se va decide să ajute, ar fi formidabil. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! SUA", a scris Trump pe contul său personal de Twitter, la câteva zile după un summit cu omologul său chinez, Xi Jinping.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă