18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAnalist CIA: SUA a făcut mai multe greșeli în legătură cu Saddam...

Analist CIA: SUA a făcut mai multe greșeli în legătură cu Saddam Hussein și cu Irakul

SUA a înțeles greșit intențiile lui Saddam Hussein și ale Irakului, spune un analist CIA, care l-a interogat pe fostul dictator. John Nixon a avut numeroase conversații cu fostul lider și acum afirmă că americanii au făcut mai multe confuzii atunci când au intervenit în Irak, relatează publicația britanică The Independent.

Cel care l-a interogat pe Saddam Hussein susține, în special, că opinia CIA legată de intenția liderului irakian de a folosi arme chimice era total greșită. Tot eronate erau și informațiile legate de starea lui de sănătate, de obiceiurile acestuia și de implicarea sa în conducerea Irakului.

John Nixon a criticat și comportamentul lui George W.Bush, sub conducerea căruia SUA a invadat Irakul, subliniind că fostul președinte a auzit ”numai de a dorit să audă” despre acest subiect.

În timpul interogatoriilor, Nixon l-a întrebat pe Hussein dacă s-a gândit vreodată să folosească arme de distrugere în masă împotriva trupelor americane aflate în Arabia Saudită. Potrivit analistului CIA, fostul dictator a declarat că nu s-a gândit niciodată la așa ceva.

”Nu ne-am gândit niciodată la folosirea armelor de distrugere în masă. Nu a fost discutat acest subiect. Să folosim arme chimice împotriva lumii? Există oare cineva întreg la minte care ar face asta? Cine ar folosi aceste arme dacă nu au fost folosite asupra noastră?”

John Nixon recunoaște că nu se aștepta să audă așa ceva. Principalul motiv folosit de guvernele american și britanic pentru a justifica controversata invazie a Irakului a fost presupusul risc al existenței armelor chimice în această țară.

Saddam Hussein a mai spus că SUA a făcut o greșeală atât de gravă pentru că ”spiritul ascultării și înțelegerii era absent”, iar o parte din vina pentru această situație îi aparține.

Dar informațiile greșite legate de armele de distrugere în masă nu au fost singurele erori făcute de SUA în legătură cu Irakul. Potrivit analistului CIA, Saddam Hussein l-a atenționat că SUA va eșua în încercarea de a construi o națiune liberă în Irak.

”Veți eșua, a spus dictatorul. Veți descoperi că Irakul nu este ușor de guvernat.”

Hussein a explicat, apoi, că americanii nu înțeleg populația irakiană; nu cunosc limba, mentalitatea, istoria și nici măcar clima.

Saddam Hussein a fost executat în 2006, la trei ani după ce a fost capturat de forțele speciale americane. Dar predicțiile lui au fost corecte. Țara a intrat într-un haos după ce a fost înlăturat de la putere și aproape 200.000 de oameni au murit în conflictele care au urmat.

Și astăzi Irakul este privit de restul lumii drept un stat ratat, în care violența este încă larg răspândită, practicată în special de ISIS. Aproape 5.000 de soldați americani mai sunt și astăzi în Irak.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă