12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăOp & EdAmurgul Vestului

Amurgul Vestului

Încotro, lumea? Se întreabă orice ființă rațională. Mai e bătrânul continent o “Europă a patriilor?” Care este identitatea noii galaxii care gravitează în jurul “soarelui” de la Bruxelles?

Liderii europeni au o particularitate comună: ideea legată de viața lor e că n-au nicio idee. Alții le dresează convingerile că accelerând spre infern salvează creștinii de la mântuire.

Definit ca un sanctuar al civilizației, în care fiecare națiune avea un spațiu sacru bine definit, Europa se autodistruge sub bocancul corectitudinii politice.

Postumaniștii iau fața gânditorilor. Spritul critic este deja arestat de algoritmi. Teroarea digitală se prezintă în mantii salvaționiste, ca o izbăvire de răul ancestral. Binele e definit de inteligența artificială.

Ne mint când ne spun că Noua Revoluție industrială a 5 G va schimba doar paradigma tehnologică. Interesul nu e doar de a distruge arhitectura socială, ci și cromozomii umanității. Instrumentele vor compune partitura vieții și nu instrumentiștii. Eliberat de gândire, individul va fi prizonier al propriilor nevoi. Dar până atunci, i se cultivă sentimentul vinovăției. Pentru a-l îndrăci, arieratele fricii îl sugrumă. Este învățat că postmodernismul nu are nevoie de oameni cu idei, ci doar de acuzatori publici.

Odată dresat, Omul Nou (prefigurat de comuniști) va fi intubat de gadgeturi. Algoritmii îi vor spune ce e bine pentru el, cum să gândească și cum să acționeze.

Cyborgii vor fi sfetnici ai omului nou

Pentru prima oară în istoria revoluțiilor industriale, tehnologia va avea rolul de sfetnic. Meseria de părinte va fi înlocuită, pas cu pas, de asistența tehnologică. Prin gadgeturi, Big Brother va dispune „ultima noapte de dragoste, prima noapte de război,” când poți pleca în concediu, ce dietă trebuie să ai, cum să relaționezi cu părinții și cu școala, asta în funcție de scorring-ul social, cea mai perfidă anomalie ideologică.

Ca un regim compensatoriu idiotizării societale, cabotinii vor face figurație de leadership.

O plasă nevăzută e pregătită deja să îngrădească libertățile umane. Mânuitorii umbrelor din Peștera lui Platon sunt azi tehnologi. Ei aplică minuțiosul plan de îndobitocire a populației. Primele rezultate prognozate de scădere a IQ-ului se înregistrează deja la Generația Z.

Narcotizarea generației Zombie cu idei șui are rolul de a distrage atenția de la rostul vieții.

Prezent la conferința Globalsec de la Bratislava, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus recent că Europa nu mai este un mozaic de națiuni, ci o civilizație unicistă. A făcut o predicție gravă: din punct de vedere politic, Europa va dispărea și va fi condusă și organizată de alții, asta în cazul în care nu se iau măsuri de leadership adaptabil la context.

citește și: Consecințele războiului: Europa sărăcește, America se îmbogățește

În amalgamul de migrație, tradiție și tehnologie, ce definește spațiul comun, Europa își pierde ereditatea. Devine străină în propriul habitat.

Tensiunea dintre păcat și vinovăție

Climatul social se schimbă, prin cultivarea tensiunii dintre păcat și vinovăție, așa cum a definit-o agnosticul Paul Ricœur, dascălul liderului de azi de la Elysée.

Civilizația europeană actuală poate fi descrisă de un silogism simplu: individul este anemic, hazardul organizează societatea, asta înseamnă că e nevoie de o entitate supraumană care să guverneze viața.

Tot mai multă lume e posedată de convingerea că tehnologia este în slujba vieții și nu împotriva ei. Foarte puținii adepți ai cultului îndoielii sunt excluși social și stigmatizați.

Ce e viitorul? E scris în cărți. Republica lui Platon (un fel de tratat al treburilor publice) cuprinde întregul ansamblu concurent timpurilor: mitul peșterii, doctrina ideilor, dialectica, teoria sufletului, proiectarea unui oraș ideal. Nu e doar cel mai mare text filosofic scris vreodată, fiind cea mai studiată carte din universitățile de top din lume. Vrem să prevenim teutonizarea Europei de zeii tehnologiei? Aplicăm matricea contextuală paradigmei istorice și nu vom rătăci.

Pandemia, războiul din Ucraina, crizele structurale prin limitarea debitului energetic, stafgrația indusă prin deposedare de resurse au avut rolul de a segmenta, prin  despotismul hazardului precumpănit, corpul social european.

YouTube video

Azi, eurocrații au adus calul troian în cetate. Organizează dinamitarea din interior a identității istorice a Europei, astfel încât bătrânul continent să nu fie decât un spațiu de manevră al Cyborgilor, care vor organiza robia digitală și încheierea unui ciclu istoric al prosperității.

Zgura din ochii intelectualilor publici europeni, năimiți cu fel de fel de programe de cercetare a nimicului către nicăieri, nu permite privirea de ansamblu de tip Bertrand Russel și el un apologet al desfrâului ideilor.

Odată ce europenilor li se va administra dieta anti-gândire, junta de pradă a statului global, fondat de marile corporații, se va înstăpâni peste veridicitatea istoriei.

Un arbore fără rădăcini moare. Poate că aici se ascunde doctrina malthusistă a programatorilor Minunatei Lumi noi. Lume multă, oameni puțini. Asta e esența cârmuirii distopice a ceea ce va să vină.

Supraviețuim unei ere a nejustificabilului.

VOCILE LUMII

NEW STATESMAN

Publicație britanică

“Europa nu este un mozaic de națiuni sau doar o panoplie de valori consacrate în legislația drepturilor omului – ci o civilizație „singulară” cu „rădăcini iudeo-creștine,” a spus, potrivit newstateseman.com, Emmanuel Macron, prezent la o conferință la Bratislava.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Date Eurostat: Avem cei mai săraci tineri din UE. Un sfert dintre aceștia se confruntă cu deprivare materială şi socială severă

România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani...

TAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a menținut suspendarea dictată Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), argumentând că...

La doi ani de la începerea războiului, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru refugiați

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților, iar persoanele vulnerabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă