18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAMR cere Senatului să înceapă alegerea celui de-al doilea reprezentant al societăţii...

AMR cere Senatului să înceapă alegerea celui de-al doilea reprezentant al societăţii civile în CSM

Asociaţia Magistraţilor din România cere conducerii Senatului să înceapă procedura de alegere a celui de-al doilea reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraţilor (CSM) prin înregistrarea de noi candidaturi, informează Mediafax.

“Considerăm că Biroul Permanent ar trebui să reevalueze şi să reexamineze modul de abordare a desemnării reprezentantului societăţii civile în CSM cu respectarea legalităţii unei proceduri care să nu permită perpetuarea şirului de nelegalităţi deschis de Curtea Constituţională. În consecinţă, solicităm conducerii Senatului şi Biroului Permanent al Senatului să demareze procedura de alegere a celui de-al doilea reprezentant al societăţii civile în CSM prin înregistrarea de noi candidaturi, în respectul legalităţii pe care, prin natura lui, acest for legislativ trebuie să îl promoveze”, se arată în solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România trimisă, marţi, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, Biroului Permanent al Senatului şi liderilor grupurilor parlamentare.

Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, arată, în solicitare, că indiferent de reluarea procedurii de vot de către Senat privind magistraţii din Consiliul Superior al Magistraturii, ciclul procedural ce a vizat desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în CSM s-a închis în momentul validării a doi din cei patru candidaţi, aceştia funcţionând un interval de timp apreciabil, aducându-şi aportul prin votul lor direct la emiterea de hotărâri ce au vizat funcţionarea sistemului judiciar şi cariera profesională ale magistraţilor.

“Înlăturarea unuia dintre reprezentanţii societăţii civile (Victor Alistar, n.r.), după ce acesta şi-a exercitat mandatul validat de Senat, conduce automat la vacantarea acestui loc, cu deschiderea de către Biroul Permanent a unei noi proceduri de înregistrare de candidaturi, urmată de audierea candidaţilor de către membrii Comisiei juridice şi de votul în Plenul Senatului”, a precizat preşedintele AMR.

Potrivit AMR, nici în situaţia în care invalidarea uneia din cele două candidaturi privind reprezentantul societăţii civile ar fi operat înainte de mandatarea prin vot de către Senat şi exercitarea prerogativelor legale decizionale în activitatea CSM, nu s-ar fi putut pune problema validarii celei de a treia candidaturi care a fost respinsă printr-un un vot legal, valabil exprimat de către Plenul Senatului.

Şi ONG-urile reunite în Alianţa pentru Statul de Drept – ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România – au solicitat Senatului organizarea unei noi proceduri de alegeri pentru reprezentantul societăţii civile în CSM.

“Solicitarea noastra vine ca urmare a situaţiei de nereprezentare a societăţii civile în CSM, dat fiind că din cele patru candidaturi Senatul a respins prin vot două (cea a Mariei Cristina Ana, respectiv a lui Mihai Rapcea), iar dintre cei doi reprezentanţi aleşi de Senatul României (Corina Dumitrescu şi Victor Alistar), Curtea Constituţională a invalidat unul
dintre reprezentanţi, respectiv mandatul lui Victor Alistar”, susţin reprezentanţii ONG-urilor.

Votul Senatului pentru cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânat pentru miercuri, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Votul a fost amânat după ce liderii de grupuri parlamentare din Senat au negociat mai bine de o oră, în cabinetul lui Geoană, fără a ajunge la un acord.

Potrivit unor surse participante la negocieri, PDL a insistat ca Senatul să dea un singur vot pentru ambii reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, în timp ce PNL şi PSD au propus ca luni să se voteze pentru unul dintre reprezentanţi, iar miercuri pentru celălalt.

PNL şi PSD o susţin în CSM pe Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu.

Celălalt reprezentant al societăţii civile ar urma să fie, potrivit unor reguli neoficiale, agreat de partidele guvernamentale, după ce candidatura lui Victor Alistar a fost invalidată de o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se oficializa hotărârea de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Sursele invocate au arătat că la negocierile liderilor de grupuri de luni PDL nu a propus niciun alt candidat în locul lui Alistar, de aceea a solicitat amânarea votului pentru CSM.

CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezentanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În decembrie 2010, Senatul decisese numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi “pentru” şi patru “împotrivă”, Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea au părăsit CSM.

Senatul i-a validat, în 14 februarie, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.

Potrivit hotărârii, au fost validaţi ca membri în CSM Mircea Bucurel Aron, Alexandru Şerban, Horaţius Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea, Cristi Danileţ, George Bălan şi Oana Schmidt Hăineală.

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare notează că este important să se asigure funcţionarea CSM până la organizarea de noi alegeri, precizând că invalidarea primelor alegeri poate asigura credibilitatea noului Consiliu.

Comisia Europeană arată că “alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea în justiţie a acestora şi au dus la anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM”.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă