18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAMR a cerut CNSAS sa verifice daca actualul sef al CSM a...

AMR a cerut CNSAS sa verifice daca actualul sef al CSM a colaborat cu Securitatea

Asociatia Magistratilor din Romania a cerut, vineri, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, sa comunice daca actualul sef al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a colaborat cu Securitatea, a declarat, pentru NewsIn, Mona Pivniceru, presedintele AMR.

Mona Pivniceru a declarat sambata, pentru NewsIn, ca, desi Florica Bejinaru are o decizie definitiva de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei din iunie anul trecut, potrivit careia nu a facut politie politica, acest lucru nu inseamna "ca n-a facut nimic". Presedintele AMR a precizat ca trebuie verificat daca Bejinaru a colaborat cu Securitatea sau a dat note informative.

Cererea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), adresata CNSAS, a fost formulata in baza ordonantei de urgenta privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii numarul 24/2008.

Pe de alta parte, potrivit articolului 32 din aceeasi ordonanta, "in cazul in care (…) rezulta documente si informatii noi si neprocesate cu privire la calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisa anterior prezentei ordonante de urgenta o decizie de neapartenenta sau de necolaborare cu Securitatea, daca persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii initiaza si aplica, in mod corespunzator, procedura cuprinsa in prezenta ordonanta de urgenta".

Surse judiciare au explicat, pentru NewsIn, ca textul normativ spune destul de clar ca numai in cazul in care apar noi documente, iar persoana face parte din cele verificate din oficiu, CNSAS se poate sesiza. In cazul Floricai Bejinaru, nu au aparut documente noi, iar presedintele CSM nu se numara printre persoanele verificate din oficiu de CNSAS, au aratat aceleasi surse.

Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a declarat pe 11 ianuarie, in ziua in care a fost numita in functie, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat deja prin hotarare irevocabila in ceea ce priveste necolaborarea sa cu Securitatea. Bejinaru a refuzat sa comenteze declaratiile Vioricai Costiniu (n.r. presedinte de onoare al AMR), care a spus ca aceasta n-ar fi trebuit sa candideze, avand in vedere suspiciunile privind colaborarea cu fosta Securitate.

Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania au sustinut, de asemenea, ca noul presedinte al CSM, Florica Bejinaru, ar fi trebuit sa se abtina in a-si depune candidatura, deoarece a recunoscut public ca a colaborat cu Securitatea. SoJust, AMR si Uniunhea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) au criticat, de asemenea, alegerea Floricai Bejinaru, din cauza acuzatiilor privind colaborarea cu Securitatea.

Florica Bejinaru a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in iunie 2009, recursul declarat de Ministerul Justitiei impotriva deciziei CNSAS, prin care s-a stabilit ca Florica Bejinaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a facut politie politica. Dosarul s-a aflat, initial, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, apoi a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta, la cererea judecatoarei Florica Bejinaru. Instanta a respins contestatia Ministerului Justitiei impotriva deciziei CNSAS, iar MJ a facut recurs, respins, de asemenea, de instanta suprema.

In contestatia formulata impotriva deciziei CNSAS, din 6 iulie 2006, prin care judecatoarea Florica Bejinaru a fost absolvita de colaborarea cu Securitatea, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a enumerat mai multe motive procedurale si a solicitat Curtii de Apel sa judece si pe fond cazul.

Monica Macovei a contestat, in primul rand, modul in care s-a desfasurat votul la CNSAS. Ea i-a acuzat pe membrii Colegiului ca nu au avut majoritate de voturi pentru aceasta decizie. A fost criticat si faptul ca decizia nu a fost motivata.

Pe data de 18 mai 2006, prin Decizia nr.166, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securitatii in cazul judecatoarei Florica Bejinaru, presedinta Tribunalului Mehedinti si membru in CSM, precum si faptul ca aceasta a facut politie politica in calitate de colaborator al Securitatii. Ulterior, prin Decizia nr. 255 din 6 iulie, acelasi an 2006, CNSAS decide contrariul, respectiv faptul ca Bejinaru nu a facut politie politica.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă