21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAmerica e din nou mare! Trump i-a „concediat“ pe Putin și Xi...

America e din nou mare! Trump i-a „concediat“ pe Putin și Xi Jinping | OPINIE

Donald Trump nu avea cum să evite lovitura cu rachete „Tomahawk“ dată regimului criminal al lui Bashar al-Assad. Nu după primirea pe care i-au făcut-o Rusia și China imediat după ce și-a preluat mandatul de lider la Casa Albă.

Marile rivale ale SUA au ieșit cu nebunii la atac, pe marea tablă de șah a relațiilor internaționale, pentru a-l testa pe președintele american. Pentru a vedea cât de departe vor merge SUA în a-și apăra interesele globale. Kim Jong-un a testat câteva rachete balistice, care au căzut periculos de aproape de coasta Japoniei, aliatul tradițional al Americii. A făcut asta sub privirile îngăduitoare ale Chinei.

De cealaltă parte, dictatorul sirian Bashar al-Assad, unealta eficientă a lui Vladimir Putin, a folosit arme chimice în atacul asupra orașului Khan Sheikhoun, cel mai probabil cu complicitatea Rusiei. O asemenea primire cu artificii, care riscau să dea foc Lumii, cerea o replică din partea lui Donald Trump. Din fericire, președintele american a fost ferm.

În 2013, fostul președinte american Barack Obama a ezitat. Ce a urmat este bine știut. Războiul civil sirian a continuat ani întregi într-o manieră atroce, ucigând mulți civili nevinovați, Rusia și Iranul și-au extins influența în Orientul Mijlociu în defavoarea Americii, criza refugiaților a lovit năprasnic Europa, încărcând cu capital politic lideri populiști și extremiști ce servesc agenda Moscovei, Turcia a devenit o problemă în interiorul NATO, America a fost la un pas să piardă unul dintre cei mai importanți aliați ai săi, Israelul etc.

Spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump nu a mai făcut aceeași greșeală. Lovitura împotriva regimului lui Bashar al-Assad a fost atent pregătită de Washington, care a vrut să se asigure că transmite mesaje clare, ce sunt receptate întocmai.

Donald Trump a ordonat atacul cu rachete „Tomahawk“ cu puțin timp înainte de a lua cina cu președintele Chinei, Xi Jinping, la exotica reședință din Florida a președintelui american, Mar-a-Lago. S-a mâncat la lumina lumânărilor, dar nu s-au făcut declarații de dragoste. Dimpotrivă. În mod cert, liderul chinez nu a știut ce planuri are omologul său american. Dacă ar fi știut, cina ar fi fost cu siguranță contramandată. Xi Jinping nu ar fi acceptat o asemenea ofensă. 

China este direct responsabilă pentru amenințarea nucleară a Coreii de Nord, pentru programul de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acțiune. În plus, China s-a opus întotdeauna, cot la cot cu Rusia, rezoluțiilor Consiliului de Securitate împotriva președintelui sirian. Moscova și Beijingul i-au încurajat pe Assad și Jong-un să se comporte în această manieră nebunească. Pentru a testa America.

Donald Trump a declarat ferm că nu tolerează escapadele militare ale lui Kim Jong-un, că SUA sunt pregătite să acționeze unilateral împotriva Coreii de Nord. A invitat China să participe la efortul de a elimina un pericol major pentru securitatea globală, dar Beijingul nu a dat un răspuns convingător, lucru interpretat la Washington drept un refuz.

Liderul de la Casa Albă nu putea lovi Coreea de Nord, dar trebuia într-un fel să convingă China să-și recheme dobermanul geopolitic înapoi în lesă. Vom vedea ce atitudine va avea Beijingul. Deocamdată, replicile după atacul american din Siria au fost palide, semn că lovitura lui Trump i-a năucit pe responsabilii chinezi cu politica externă a țării lor.  

În ceea ce privește Rusia, mai mult ca sigur, a știut de atacul cu arme chimice asupra Khan Sheikhoun. Imaginile prin satelit și informațiile de la sol arată că rușii aveau trupe speciale și elicoptere la baza aeriană Shayrat, de unde a plecat avionul SU-22 încărcat cu gaz sarin. Nu întâmplător, un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că Pentagonul caută dovezi ale implicării Moscovei în măcel. Rușii știau că un atac cu arme chimice este o provocare majoră a Americii. Și-au dat girul pentru a-l forța pe Donald Trump să facă o alegere.

„Cel mai important, cred că atacul este foarte grăitor în legătură cu rolul de primă putere al Statelor Unite. Este greu să-ți imaginezi o altă țară din lume lansând o astfel de lovitură unilaterală – în orice caz nu China“, a declarat, pentru „The Telegraph“, Paul Haenle, un vechi diplomat, fost consilier al lui George W. Bush și Barack Obama în probleme legate de China.

Dacă America ar fi ignorat asemenea provocări, dacă președintele ei ar fi avut o atitudine ezitantă, situația de securitate la nivel global s-ar fi deteriorat drastic, iar consecințele ar fi fost greu de anticipat. Din fericire, Donald Trump a făcut din nou America mare în plan global, iar acest lucru servește intereselor de securitate ale României. Maniera spectaculoasă în care a ales să reafirme rolul țării sale de principală putere mondială îi este caracteristică liderului de la Casa Albă, confirmă faima sa de showman.

Poate e o comparație forțată, dar felul în care a fost pusă în scenă revenirea Americii seamănă cu o emisiune televizată, în care Donald Trump este CEO-ul ce i-a concediat pe Xi Jinping și Vladimir Putin de la cârma inițiativelor globale, pentru a le transmite că Lumea are un singur șerif, nu o conducere multipolară.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă