Inspectorii sanitar-veterinari au dispus 1.135 de amenzi, in valoare de peste 12 miliarde de lei vechi, pentru nerespectarea legislatiei in privinta combaterii gripei aviare. De asemenea, de la depistarea in tara noastra a prezentei virusului H5N1, proprietarii pasarilor care au fost eutanasiate au primit de la stat despagubiri in valoare de 28 de miliarde de lei vechi.
Datele au fost centralizate cu prilejul unei intalniri pe care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a avut-o, duminica seara, cu un grup de experti format din epidemiologi, virusologi si medici veterinari, pentru a gasi cele mai bune solutii de lupta impotriva gripei aviare. La intalnirea respectiva a participat si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Flutur a sustinut ca autoritatile romane au actionat „corect si ferm”, chiar daca, de cele mai multe ori, masurile luate au fost drastice. In Romania exista 23 de focare de gripa aviara, dintre care 19 sunt active, iar in 13 dintre ele au fost introdusi puii santinela.
O situatie deosebita a fost semnalata in comuna ialomiteana Albesti. In consecinta, ministrul a solicitat Comandamentului Central Antiepizootic sa efectueze o ancheta la nivelul comandamentului judetean si local referitoare la aceasta situatie. De asemenea, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala va intensifica recoltarea de probe atat de la pasari, cat si de la alte animale (porc, caine, pisica).
Cu prilejul reuniunii de duminica seara, expertii au propus ca masurile luate pana in prezent sa fie pastrate si in continuare. Experienta in domeniu a specialistilor romani a fost confirmata si de autoritatile de la Chisinau si Sofia, care au cerut oficial sprijinul Romaniei ca probele prelevate sa fie analizate in tara noastra.