0.8 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialAmenda de 2,3 miliarde $ pentru Pfizer

Amenda de 2,3 miliarde $ pentru Pfizer

Aranjamentul financiar – cel mai mare intr-un caz de frauda medicala, care a inclus, de asemenea, cea mai mare amenda penala emisa vreodata de autoritatile americane – a pus punct investigatiei procurorilor privind promovarea incorecta si ilegala a 13 medicamente. Cazul a fost declansat de denuntul unui angajat care a semnalat neregulile din campania de marketing pentru Bextra, antiinflamator scos intre timp de pe piata din cauza suspiciunilor privind efectele secundare.
Nu riscurile asociate medicamentului aprobat pentru tratarea artritei au fost insa motivul pentru care autoritatile federale si o serie de parti civile au actionat in instanta gigantul farmaceutic.

Potrivit acuzatiilor pe care Pfizer Inc. a decis ca nu are rost sa le combata, concernul a fraudat sistemul de asigurari medicale si a riscat viata unor pacienti promovand Bextra si alte 12 produse pentru tratarea unor afectiuni si simptome pentru care nu erau aprobate de Administratia Federala pentru Alimente si Medicamente. Hotarata sa mareasca volumul de vanzari cu orice pret, echipa de marketing a Pfizer a consiliat medici sa prescrie Bextra chiar si in cazurile si in dozaje in care acesta nu era autorizat, facand afirmatii false cu privire la siguranta si eficienta medicamentului. Mai mult, pentru a usura misiunea de convingere, Pfizer platea sejururi luxoase medicilor, sub pretextul seminariilor de prezentare a noului produs scos pe piata.

Aceleasi practici ilegale au fost inregistrate si in cazul altor 12 medicamente din portofoliul celui mai mare producator farmaceutic mondial, cum ar fi antipsihoticul Geodon, antibioticul Zyvox si antinevralgicul Lyrica.  Ceea ce a determinat insa procurorii sa aplice amenda de 1,3 miliarde si plata de daune civile de un miliard a fost insa faptul ca Pfizer nu era la primul caz de acest tip.

Descoperirea privind practicile de marketing in cazul Bextra – dezvaluite de unul dintre angajatii de vanzari ai companiei – a avut loc in perioada de probatiune in care Pfizer se afla pentru promovarea ilegala in 2004 a unui alt medicament, denumit Neurotin. Preparatul, aprobat pentru tratarea epilepsiei, era prezentat de marketerii Pfizer si ca remediu pentru simple dureri, migrene si tulburare bipolara. In cazul Neurotin, compania a platit 430 milioane euro pentru a scapa de acuzatii. In ciuda volumului fara precedent, noua sanctiune nu va afecta prea mult gigantul farmaceutic american: potrivit New York Times, suma de 2,3 miliarde este echivalentul vanzarilor pe trei saptamani ale Pfizer.

» Un denuntator fericit  
Daca sanctiunea pecuniara record aplicata Pfizer nu garanteaza neaparat finalul practicilor ilegale din sistemul de sanatate din SUA, decizia anuntata ieri va constitui cu siguranta sfarsitul problemelor financiare pentru americanul John Kopchinski, cel care a semnalat autoritatilor promovarea ilegala a Bextra. Din cele 2,3 miliarde cat va scoate din conturi compania farmaceutica, 51,5 milioane vor ajunge in buzunarele fostului agent de vanzari, dat afara de Pfizer in 2003, imediat dupa ce a ridicat sefilor sai problema promovarii incorecte a Bextra. "In armata trebuia sa apar vietile oamenilor cu orice costuri", explica fostul angajat Pfizer, veteran al primului razboi din Golf. "La Pfizer trebuia sa maresc profitul cu orice costuri, chiar si cand vanzarile puneau in pericol vieti… Nu puteam face asta", a explicat Kopchinski, pentru Bloomberg, motivul care l-a determinat sa traga semnalul de alarma.

Cele mai citite

Ești nou în antrenamentul de forță? Care sunt cele mai populare echipamente sportive de care ai nevoie

Dacă vrei să începi un antrenament de forță, discută cu un consilier de vânzări de la un magazin cu echipamente sportive profesionale, pentru a...

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele. Economia SUA a crescut la sfârșitul trimestrului trecut, mai mult decât se așteptau analiștii, notează Blomberg. Asta...

1,2 miliarde de EURO ne-a costat vizita ministrului francez al apărării

Ieri dimineață anunțam că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a venit la București pentru a face lobby companiei Naval Group, companie care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă