13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul rus îl apără pe militarul din Transnistria care a împuşcat mortal...

Ambasadorul rus îl apără pe militarul din Transnistria care a împuşcat mortal un tânăr

Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, afirmă că regretă incidentul produs duminică în zona de securitate dar, deşi spune că ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele, le ia apărarea forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Ambasadorul rus a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, după ce un militar rus a împuşcat mortal duminică un tânăr din satul Pârâta.

“Că a avut dreptate sau nu cel care a tras, va spune rezultatul anchetei. Dar dumneavoastră nu întrebaţi de ce a apărut necesitatea să împuşte. Şoferul în stare de ebrietate conducea fără permis de conducere un automobil furat. A trecut de două ori punctul de control cu o viteză nebună, a creat un pericol serios pentru militari, pe unul dintre ei aproape l-a călcat”, a declarat Kuzmin.

Aceste informaţii sunt însă negate de comisarul oraşului Dubăsari, Vitalie Grabovschi, care spune că maşina nu era furată. Nici Procuratura Generală nu a difuzat informaţii potrivit cărora tânărul ucis ar fi fost beat sau ar fi condus un automobil furat.

Mai mult, Kuzmin a indicat presei să nu facă “isterie” pe seama acestui caz. El a calificat protestul de luni, din faţa Ambasadei Ruse, pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova, drept unul “huligănesc” şi a spus că “protestatarilor nu le face cinste că aproape se băteau cu capul de poarta ambasadei”.

Pe de altă parte, Kuzmin a declarat că cel mai important este că “Rusia regretă tragedia şi speră ca aceasta să nu se repete”.

Kuzmin a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o la Ministerul de Externe cu ministrul Iurie Leancă şi cu ministrul adjunct pentru Reintegrare, Eugen Carpov. În cadrul întâlnirii, Leancă şi-a exprimat îngrijorarea profundă şi a declarat că circumstanţele incidentului trebuie să fie elucidate rapid, cerând părţii ruse cooperarea necesară cu organele de anchetă ale Republicii Moldova.

Un tânăr de 18 ani, care se deplasa cu un autoturism, a fost împuşcat de trupele de menţinere a păcii în apropiere de satul Pârâta, duminică dimineaţă, în jurul orei 7.00. El a fost transportat la spitalul de urgenţă din Chişinău, dar ulterior a decedat.

Incidentul s-a produs pe segmentul podului de peste râul Nistru. Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ-2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză ar fi lovit bara de protecţie a postului nr.9 şi, fără a reacţiona la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la faţa locului.

Peste puţin timp, când se întorcea pe acelaşi segment, forţele de menţinere a păcii i-au făcut semn şoferului autovehiculului VAZ să oprească. Tânărul însă nu a reacţionat, continuându-şi deplasarea, astfel că a fost împuşcat.

În acest moment, autorităţile moldovene nu vorbesc despre locul în care se află militarul rus şi ce riscă acesta pentru omorul comis. Surse din cadrul comisariatului de poliţie din Dubăsari au declarat pentru Jurnal TV că militarul se află în izolatorul unităţii militare, care se află în gestiunea Federaţiei Ruse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă