21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul american ucis în Libia a SUSŢINUT fervent rebelii

Ambasadorul american ucis în Libia a SUSŢINUT fervent rebelii

Ambasadorul Statelor Unite în Libia, Cristopher Stevens, ucis marţi seara în atacul asupra consulatului american de la Benghazi, a susţinut cu pasiune revolta populară împotriva regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, relatează AFP, citată de Mediafax.

“Aş fi mai bucuros să văd poporul libian ridicându-se şi revendicându-şi drepturile”, a declarat el într-o înregistrare video publicată de către Departamentul de Stat la puţin timp după nominalizarea sa ca ambasador la Tripoli, capitala Libiei, în mai 2012.

“Acum sunt nerăbdător să revin în Libia pentru a continua munca formidabilă pe care am început-o, pentru a construi un parteneriat solid între Statele Unite şi Libia, în scopul de a vă ajuta pe voi, poporul libian, la atingerea obiectivelor”, a mai pledat el.

Înainte de a fi nominalizat la Tripoli, Chris Stevens a servit, de la debutul revoltei în februarie 2011, ca ambasador pe lângă opozanţii libieni, în cursul căreia forţele aeriene ale NATO au ajutat rebelii să îndepărteze de la putere regimul colonelului Gaddafi. Acesta din urmă, aflat la putere de patru decenii, a fost în final capturat şi ucis de către rebeli.

Fervent apărător al drepturilor poporului libian, Chris Stevens a decedat marţi seara, la 40 de ani, într-un atac purtat de grupări islamiste care au apărut după îndepărtarea de la putere a colonelului Kadhafi. Secretarul de stat Hillary Clinton a acuzat miercuri “un mic grup sălbatic” de moartea ambasadorului.

Manifestanţii, aflaţi la originea atacului, protestau împotriva unui film realizat de un israeliano-american care descrie islamul ca un “cancer”.

Cele mai citite

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă